Aktualijos

IŠVYKA Į KAUNĄ

Ankstų penktadienio rytą grupelė I G ir 5 klasių mokinių išvyko į Kauną. Ekskursijos tikslas - aplankyti Vytauto Didžiojo karo muziejų, pamatyti eksponatus, menančiais žymius ir svarbius šalies įvykius. Tobulesni ginklai, karvedžių menas padėjo mūsų kariams laimėti prieš žymiai skaitlingesnes priešų kariuomenes.
Ypatingai mokinius sudomino „Lituanika“, lietuvių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno valdomas eksperimentinis lėktuvas, 1933 m. sėkmingai perskridęs Atlanto vandenyną ir neaiškiomis aplinkybėmis sudužęs iki galutinio tikslo (Kauno) belikus mažiau kaip dešimtadaliui kelio. Naujose vitrinose eksponuojami asmeniniai lakūnų daiktai, drabužiai, pinigai, anksčiau nerodyta S. Dariaus užrašų knygelė, kurią, tarsi dienoraštį, jis pildė gyvendamas Lietuvoje 1920-1927 m., bilietas į Steigiamąjį Seimą. Eksponuojami S.Dariaus apdovanojimai: „Purpurinės širdies" ordinas ir „Didžiojo karo už civilizaciją" medalis už sužeidimą Prancūzijos fronte, Pirmajame pasauliniame kare, Vyčio Kryžiaus V laipsnio ordinas, Šaulių sąjungos žvaigždė ir Lietuvos skautų ordinas, suteikti S.Dariui po mirties. Po nauju gaubtu saugomos lėktuvo „Lituanica“ relikvijos. Visa tai ugdo patriotinius jausmus, verčia susimąstyti apie kiekvieno mūsų indėlį, kad Lietuva klestėtų ir gražėtų.
Iš karo muziejaus nuvykome į Kauno IX fortą. Prisiminėme mūsų tautiečių kovą dėl nepriklausomybės nacių ir sovietinės okupacijos laikais, išlikusius holokausto aukų daiktus muziejaus ekspozicijose. Vaikščiojome po kalėjimo kameras ir kitas patalpas. Sujaudino autentiški mirtininkų, iš kitų šalių atvežtų mirti žydų įrašai kamerų sienose, vartai ir mirties kelias iki sušaudymo duobės. Šiandien čia pastatytas monumentas.
Mes, gyvieji, turime prisiminti žmonių aukas ir stengtis užkirsti kelią smurtui, karui. Šia išvyka mes paminėjome visų žuvusiųjų per karus atminimo dieną, kuri JT nutarimu minima lapkričio 16 dieną.

Liudmila Jurgelevičienė, istorijos mokytoja

{isvyka_i_kauna}