Aktualijos

NETRADICINĖ PAMOKA

Mes, IIIG klasės mokiniai, turėjome galimybę dalyvauti neįprastoje pamokoje - literatūriniame teisme. Mus labai sudomino garsaus anglų rašytojo V.Šekspyro kūrinys ,,Hamletas“. Skaitydami gilinomės į dramos veikėjų nuotaikas, poelgius. Vienus poelgius teisinome, kitų negalėjome suprasti. Ypač nuomonės nesutapo dėl karalienės Gertrūdos, Hamleto motinos, elgesio, todėl lietuvių kalbos mokytoja Laima Bandalevičė mums pasiūlė parengti literatūrinį teismą ,,Hamletas prieš motiną Gertrūdą‘‘. Tokį darbą mes darėme pirmąkart, todėl buvo labai įdomu ir naudinga. Pasidalinome vaidmenimis, pasiskirstėme darbus. Advokatas, prokuroras, teisėjai ir liudininkai turėjo parengti kalbas, susipažinti su teismo tvarka. Namuose dar kartą gilinomės į veikėjų situacijas, rašėme kalbas. Per pamokas, padedant mokytojai, koregavome, aptarėme. Tad darbo tikrai buvo.
Lietuvių kalbos kabinetas virto ,,teismo sale“. ,,Visiems stot! Teismas eina,“ – garsiai ištarė teismo sekretorė (V.Parfimovičiūtė). Taip prasidėjo neįprasta literatūros pamoka. Teismo pirmininkė (teisėja M. Bruzgelevič), pranešė, kad karalienė Gertrūda kaltinama sūnaus Hamleto nesirūpinimu ir išdavyste. Prokuroras (R.Brozovskij), įgaliotas Hamleto (V.Leikauskas), sakydamas savo kalbą, negailėjo skaudžių žodžių karalienei, kaltino Gertrūdą ir kitais nusikaltimais, pateikė daiktinį įrodymą. Karalienė (K.Makarenko) neprisipažino kalta, o karalius Klaudijus (A.Jancevič) nuoširdžiai gailėjo silpnos moters, kuriai teko tokia sunki dalia. Vienas po kito buvo kviečiami liudytojai: Horacijus (V.Antul), Ofelija (S.Parvickytė), Hamleto tėvo dvasia (K.Choružaja). Uždėję ranką ant ,,Biblijos‘‘ ir prisiekę sakyti tiesą, jie pasakojo apie karalienės Gertrūdos, karaliaus Klaudijaus ir Hamleto santykius, atsakinėjo į teisėjo (A.Šibeko) klausimus. Advokatė (S.Kucevič) ginamojoje kalboje įtikinamai stengėsi paveikti teisėjus ir prisiekusiuosius bei išteisinti karalienę Gertrūdą. Teisėjai ir prisiekusieji, išklausę visų kalbų ir pasitarę, paskelbė nuosprendį: karalienė pripažinta kalta.
Džiaugiamės, kad savo ,,teismo salėje“ sulaukėme svečių. ,,Teismo procesą“ stebėjo gimnazijos direktoriaus pavaduotojos Gražina Šibekienė ir Eglė Kiriuškinienė, bibliotekos vedėja Aldona Dailydkaitė, lietuvių kalbos mokytojos Irena Blažukonienė, stažuotoja Katažina Snigiriovienė. Ši pamoka mums labai patiko. Mes turėjome galimybę tapti dramos veikėjais ir pabūti teismo dalyviais. Tikimės, kad ateityje organizuosime ir daugiau tokių įdomių pamokų.

Monika Bruzgelevič, IIIG klasės gimnazistė

{teismas}