Aktualijos

ALMOS KAROSAITĖS 70-METIS

Sausio mėnesio pabaigoje – vasario pradžioje pradinių klasių mokiniams buvo vedamos popietės, skirtos rašytojos Almos Karosaitės 70-mečiui. Bibliotekos skaitykloje buvo paruošta 1-2 klasių mokinių iliustracijų poetės eilėraščiams paroda. 3-4 klasių mokiniai, išklausę bibliotekos vedėjos pasakojimą apie Almos Karosaitės vaikystę bei kūrybą, patys deklamavo mėgstamiausius poetės eilėraščius.
A.Karosaitė gimė 1945 m. sausio 19 dieną Biržų rajone. Jos tėvas buvo veterinaras. Namuose beveik neužsibūdavo, nes labai nuoširdžiai dirbo savo darbą: lėkdavo pas sergančius gyvulius, gydė juos, prižiūrėjo. Gyvuliai sirgo, nes tuomet trūko pašaro, o žmonės nelabai juo ir rūpindavosi. O ir kaimiečiai, paspaudę sergantį paršelį po pažastimi, ateidavo tiesiog į Almos Karosaitės tėvų namus. Dažnai ieškojo pagalbos, ne tik savo paršeliams, veršiukams, bet ir sau. Vieną diegliai kamavo, kitam šoną bei širdį maudė. Klojo ir klojo savo negalias. Dažnai vakarais poetės tėtis įsikniaubdavo į storą medicinos knygą ir net pamurmėdamas skaitydavo iki išnaktų. Už gydymus neimdavo nė kapeikos. Visa tai matė ir daug ką suprato maža mergaitė...
Gyvendama kaime, būsima poetė mylėjo jo žmones ir žemę. Negalėdavo ramiai žiūrėti į išpuikėlius ar apleistas žemes.
Bėgo metai. Vis atviresnėmis akimis būsima poetė žiūrėjo į gyvenimą. 1968 m baigė Vilniaus universiteto Istorijos ir filologijos fakultetą. Pradėjo kurti. Nuo 1984 m. A.Karosaitė buvo Lietuvos rašytojų sąjungos narė, yra išleidusi ne vieną eilėraščių rinkinį suaugusiems, parašė apie 20 eilėraščių knygelių vaikams. A.Karosaitė vadinama vaikų poete.
2013 metais leidykla „Gimtasis žodis“ išleido knygelę „Asilėlis Benas svajonių žirgyne“, o leidykla „Nieko rimto “ išleido eilėraščių rinkinį „Kaip išnešti uodegytę?“, už kuriuos Tarptautiniame poezijos festivalyje „Poezijos pavasaris 2014“ poetė pelnė apdovanojimą - vaikų poezijos laureatės premiją.
Daugelis jos eilėraščių yra tapę vaikiškomis dainomis. Popietės metu turėjome puikią progą pasiklausyti dainelių pagal Almos Karosaitės knygelę „Asilėlis Benas svajonių žirgyne“. Vaikams labiausiai patiko „Metų laikai“.
Poetės eilėraščių herojai – vaikų mėgstami žvėreliai.
Alma Karosaitė itin mėgo lankytis mokyklose, bendrauti su vaikais. Pasakojo apie save, savo kūrybą, skaitė eilėraščius, noriai atsakinėdavo į užduodamus klausimus. 1998 metais (prieš 17 metų) gruodžio mėnesį lankėsi ir mūsų gimnazijoje. Bibliotekoje turime knygelių su poetės autografu.
2014 metais rugsėjo mėnesį poetė tragiškai žuvo savo sodybos kiemelyje.
Šiais metais sausio 19 dieną jai būtų sukakę 70 metų.

Marija Aldona Dailydkaitė, bibliotekos vedėja

{karosaite}