Aktualijos

MOBILI MOKSLINĖ LABORATORIJA

Gegužės 20-22 dienomis Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnaziją aplankė moderni laboratorija ant ratų. Tai II–asis projekto „Mokinių Jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“ etapas. Trijų dienų trukmės programoje mokiniai kartu su mokslininkais patys atliko mokslinius tyrimus. „MoMoLab“ vizito tikslas - sudaryti sąlygas mokiniams atskleisti savo gebėjimus, tyrinėti aplinką moksliniais metodais, kurti ir ieškoti naujų technologinių sprendimų.
Šioje programoje dalyvavo ne tik mūsų gimnazijos, bet ir Butrimonių Anos Krepštul gimnazijos mokiniai.
16 gimnazistų dirbo skirtingose darbo grupėse (chemijos, robotikos ir biologijos). Jiems padėjo mokslininkai: Antanas Strakšys, Martynas Misevičius, Dalius Kučiauskas, Kristijonas Žemaitis, Vytautas Kučikas. Mobiliai laboratorijai vadovavo jaunasis projekto metodininkas Lukas Birštonas.
Didžioji dalis mokinių pasirinko cheminius tyrimus, kurie galėtų patenkinti jų smalsumą vienoje ar kitoje srityje. Pavyzdžiui, vienas iš tyrimų buvo aktyvintosios anglies sudėties bei jos absorbcinių savybių ir jų pritaikymo sričių tyrimas. Kitas tyrimas - šokoladinių saldainių „Karūna“ sudėtis, t.y., išsiaiškinti, kokių saldžių priemaišų yra saldainiuose. Tikėtasi atrasti visiems žinomų medžiagų, pvz.: dažiklių, kakavos, cukraus ir E. Susidomėjimo sulaukė ir kvapų sritis, mokiniai patys sintetino įvairius esterius, kurių gausu vaisiuose. Buvo bandoma įvairiais būdais išskirti vitaminą C, sužinoti, iš kokių vaisių ir daržovių galima būtų gauti jo daugiausiai. Kitas tyrimas - nitratų kiekis dirvožemyje. Per parą mokiniai sugebėjo užauginti prieskonines žoleles bei pamatyti lazerio poveikį joms. Dar vieno tyrimo metu gimnazistai išbandė riebalų tirpumą įvairiuose tirpikliuose ir patys pasigamino muilą ir šampūną.
Dalis mokinių pasirinko biologinius eksperimentus. Biologų grupė domėjosi chemine plaukų struktūra, jų pakeitimo būdais įvairiose terpėse. Tyrė pieno sudėtį, kadangi mokiniai žino, kad piene yra daug įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti.
Trys gimnazistai išbandė save robotikos srityje, demonstravo pačių sukonstruotus robotus, kurie geba reaguoti į atitinkamą spalvą, šviesą ir garsą.
Atlikti tyrimai ir eksperimentas buvo pristatyti gimnazijos bendruomenei. Mokiniai pasidalijo savo įspūdžiais, išsakė lūkesčius. Jie toliau ruoš savo darbų ataskaitas ir išsiųs savo konsultantams. Mokslinė laboratorija sudomino visus, dalyviai įgijo ne tik teorinių žinių ir praktinės patirties, bet ir įdomiai praleido laiką. Trys dienos kartu su mokslininkais prabėgo nepastebimai, tačiau liko daug gerų prisiminimų ir įspūdžių.
Išlydėdami mobiliąją laboratoriją, gimnazijos direktorė Danuta Zuzo, mokiniai ir mokytojai dėkojo projekto organizatoriams už suteiktas galimybes „pabūti“ jaunaisiais mokslininkais. Tikimės ir toliau būti jaunaisiais tyrėjais, nepraleisdami progos dar daugiau sužinoti, atrasti bei eksperimentuoti.
Dėkojame projekto „Jaunasis tyrėjas“ komandai, sudariusiai puikią galimybę mokiniams pažinti nenuspėjamą mokslo pasaulį. Dėkojame gimnazijos direktorei D.Zuzo, biologijos mokytojai metodininkei T.Beržanskai ir kitiems, padėjusiems organizuoti bei vykdyti šią veiklą.
Norėdami sužinoti daugiau apie jaunuosius tyrėjus, apsilankykite jų internetiniame puslapyje www.jaunasis-tyrejas.lt

Nijolė Jotko,chemijos mokytoja

{jaunas-tyrejas}