Aktualijos

M.K.ČIURLIONIO GIMIMO METINĖS

Kompozitorius, dailininkas, visuomenės veikėjas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis gimė Varėnoje 1875 m. Sunku būtų surasti Lietuvos kultūros istorijoje asmenybę, prilygstančią jam talentu ir reikšme. Kaip ryški kometa pasirodė jis dar tik bundančioje Lietuvos kultūros padangėje, savo talento jėga nušviesdamas kelią ateinančios kartos menininkams. Jo kūryba iki šiol yra aktuali ir skatina mąstyti. Vienas M.K.Čiurlionio paveikslų ciklas vadinasi „Pasaulio sutvėrimas“. Šis pavadinimas - simbolinis. Kiekvienas menininkas savaip perkuria mus supantį pasaulį. Laiške sužadėtinei Sofijai Kymantaitei Čiurlionis rašė: ”Nežinau, kur dingsta laikas, o aš sau keliauju tolimais horizontais savo išsvajoto pasaulio, kuris gal ir dyvinas kiek yra, bet gera man jame.“ Užburtas, pasakiškas, fantastinis, užkerėtas, nerealus M.K. Čiurlionio paveikslų pasaulis. Iš kur jis sėmėsi įkvėpimo? Iš sapnų, žvaigždžių, svajonių, vizijų, o gal iš kuklios Lietuvos gamtos, paprastos ir graudžios lietuviškos dainos?...
Lapkričio 19 dieną Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos aktų salėje įvyko renginys, skirtas M.K.Čiurlionio 140-osioms gimimo metinėms. Gimnazijos bendruomenė ir svečiai, rajono muzikos mokytojai bei mokiniai, turėjo galimybę nors trumpam prisiliesti prie neišsenkančio dailininko ir kompozitoriaus kūrybos šaltinio. IIIG klasės mokiniai įgarsino M.K.Čiurlionio mintis, išsakytas laiškuose, dienoraščiuose, publicistikos darbuose ir jo amžininkų prisiminimus. Skambėjo Antano Venclovos, Janinos Degutytės, Salomėjos Nėries ir Kazio Bradūno eilių posmai, įkvėpti M.K.Čiurlionio paveikslų. Žiūrovai turėjo galimybę pasiklausyti gyvai atliekamos šio garsaus kompozitoriaus muzikos. Eišiškių muzikos mokyklos mokinė Silvana Oktavija Žukaitė (mokytoja Roberta Mikučionytė) atliko preliudą h-moll. Tikra dovana visiems susirinkusiems tapo įkvepiantis mokytojos Robertos Mikučionytės M.K.Čiurlionio kūrinių interpretavimas (mokytoja atliko noktiurną cis-moll ir muzikinį momentą Des-dur).
M.K.Čiurlionis rašė: „Daug stebuklų yra pasaulyje, tik ne visiems jie prieinami: vieniems dėl to, kad jų negirdi, nemato kitiems dėl to, kad jų nesupranta“. Šio renginio metu mes ir matėme, ir girdėjome paties genijaus sukurtus stebuklus: gražiausius paveikslus bei įkvepiančius muzikos kūrinius.

Jadvyga Sinkevič, muzikos ir dailės mokytoja

{ciurlionis}