Aktualijos

FILMAVIMAS TĘSIASI

   Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos jaunimas kaip niekad kūrybiškai nusiteikęs, nes jau pradėjome filmo apie 1863–1864 m. sukilimą, Narbutų giminės tragediją filmavimus. Gornostajiškių dvaras, jo apylinkės  ir piliavietė virto filmavimo aikštelėmis.

  Beveik visi Padvarionių kaimo bei keliu Eišiškės-Šalčininkai važiuojantys žmonės pristabdydavo automobilius ir stengėsi išsiaiškinti, kas čia vyksta. Net blogos oro sąlygos nesugadino nuotaikos ir kūrybiškumo proveržių. Pagauti emocijų ir kūrybinių idėjų, gimnazistai  netgi šiek tiek keitė scenarijų, su kiekviena scena atsirasdavo naujų, gerų minčių.

  Kiekvienam užteko darbo: vieni patyrė, ką reiškia būti filmo režisieriais, operatoriais, kaip yra kuriami kostiumai, rekvizitai, dekoracijos, kiti įkūnijo filmo personažus, susipažino su grimavimo paslaptimis. Kai kurie mokiniai po grimo sunkiai atpažindavo save veidrodyje. Mokiniai, kurie vaidino, sakė, kad aktoriaus darbas visai ne toks ir lengvas kaip kartais atrodo.

  Šaltomis penktadienio, šeštadienio popietėmis tiek gimnazistai, tiek jiems padedantys menininkai besąlygiškai drebėjo apimti šalčio, bet puiki nuotaika ir užsidegimas judėti į priekį ir kurti toliau, tuoj pat užliedavo visą filmavimo aikštelę šiluma ir džiugesiu. Filmavimas įpusėjo, bet darbo nusimato dar išties daug. Mažais  žingsneliais  projekto dalyviai  žingsniuoja  į priekį link užsibrėžto tikslo - filmo.

  Jaunimui kūrybinius sumanymus padėjo įgyvendinti profesionalūs menininkai: režisieriai Jūratė Samulionytė ir Titas Laucius, operatoriai Zbignev Bartoševič ir Vytautas Plukas. Filmavime lankėsi projekto „Gyvenu laisvai!“ viena iniciatorių, Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centro direktorė Diana Skučaitė.

   Smagu!

___________________________

Įrašo autorius:
Tatjana Sidorovič-Bartaševič
Geografijos ir istorijos mokytoja