Aktualijos

NACIONALINIS DIKTANTAS – LIETUVIŲ KALBOS ŠVENTĖ

     Kovo 2 dieną  Lietuvoje buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Šis konkursas organizuojamas jau 11 kartą. Pagrindinis konkurso organizatorių tikslas – paskatinti didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai. Pirmojo turo diktantą galima buvo rašyti mokyklose, bibliotekose, savivaldybių salėse, įstaigose. 
    Mūsų gimnazijoje  į Nacionalinio diktanto kokursą atėjo dvylika I-III gimnazinių klasių mokinių. Klausydami per LRT radiją transliuojamo diktoriaus Marijaus Žiedo skaitymo, mokiniai rašė vienuolio pranciškono, Vilniaus Bernardinų bažnyčios kunigo, buvusio disidento Juliaus Sasnausko tekstą ,,Vienkartinumas“.  Tekste buvo pavartota nemažai sudėtingų žodžių, todėl sunkiausiai sekėsi rašyti šiuos žodžius:

     Šiokiadienių,   įsčios, monsinjoras, ištįsęs, čiustijo, kitądien, ne mažesnė, vienąsyk.

     Skyrybos klaidų mokiniai darė rašydami šiuos sakinius:

     „Ech...“ – dar atsiduso iš pačių įsčių(,) lyg atminusi kažką

     Trijų Karalių koplyčioje prasidėjo remontas, (– / :) dažė ir auksavo altorių, šveitė, čiustijo nekaltus Jėzaus sąnarius(,) ir(,)kai darbai buvo baigti, anas atvaizdas taurėje daugiau nebepasirodė.

     Juk seniausiai įvykę ir viešai pranešta: „Žodis tapo kūnu.“

     Diktantas išties buvo nelengvas. Rašybos ir skyrybos klaidų mokiniai privėlė nemažai, todėl į antrą turą nepateko nė vienas. Visgi raštingiausiais gimnazijos mokiniais pripažinti Ugnė Kiriuškinaitė (IG) ir Olgerd Babkin (IIG) .

     Tikimės kitais metais sulaukti daugiau dalyvių ir geresnių rezultatų. Visiems mokiniams linkim geros  kloties ugdant  gražią  ir taisyklingą lietuvių kalbą.

___________________________

Įrašo autorius:
Irena Blažukonienė
lietuvių kalbos mokytoja