Aktualijos

PILIETINIO UGDYMO PAMOKA

     Visa Lietuva šiais metais mini valstybės atkūrimo šimtmetį. Vykstančiuose renginiuose prisimenama ir šlovinga, ir skaudi šalies istorija. Daug kančių ir skausmo atnešė sovietinė okupacija, jos vykdyti trėmimai ir kalinimai lageriuose. Jaunimas, kuriam rūpi mūsų krašto istorija, įvairiais būdais bei priemonėmis siekia išsaugoti praeitį, dalyvauja misijose, kurių metu fiksuoja istorinius faktus, aplanko svetur gyvenančius lietuvius, atstato, valo, sutvarko mūsų tėvynainių kapus.

     „Misija Sibiras“ – unikalus ir vienas sėkmingiausių Lietuvos jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projektas. Projekto tikslas – pagerbti tremtinių atminimą, išlaikyti istoriją gyvą ir leisti prie jos prisiliesti visiems: tiek pačių ekspedicijų metu, tiek pristatymuose, kurie vyksta jau po ekspedicijų.

     Kovo 28 dieną mūsų gimnazijoje įvyko susitikimas su „Misija Sibiras 2017“ dalyviu mūsų kraštiečiu šalčininkiečiu Martynu Norkūnu. Martynas labai patraukliai ir suprantamai papasakojo, kodėl ir kaip jam pavyko patekti į „Misija Sibiras 2017“ 16 ekspedicijos narių komandą. Iliustruodamas nuotraukomis pasakojo apie pasiruošimą, keliones, atliktus darbus. Šiemet šešiolika „Misija Sibiras“ komandos narių lankėsi Irkutkse, kur tvarkė Tuluno ir Nižneudinsko rajonuose esančias tremtinių kapines.

     Jautėme Martyno pasididžiavimą atlikta misija, gilią pagarbą tremtiniams, amžiams pasilikusiems tolimoje šalyje. Jautėme didelę meilę Lietuvai ir jos žmonėms.

     Mūsų gimnazistams šis susitikimas patiko, įkvėpė rimtiems darbams. Girdėjau mokinių atsiliepimus: kai kurie taip pat  norėtų dalyvauti tokioje ar panašioje ekspedicijoje.

     Manau, pilietinio ugdymo pamoka tikrai pavyko.

___________________________

Įrašo autorius:
Liudmila Jurgelevičienė
istorijos mokytoja