Aktualijos

NORDPLUS JUNIOR PROJEKTO „JAUSKIS GERIAU – MOKYKIS GERIAU“ AKIMIRKOS

       Projektą „Jauskis geriau – mokykis geriau“ pradėjome vykdyti 2017 m. rugsėjo pirmąją dieną. Per aštuonis šių mokslo metų mėnesius turėjome įdomių užsiėmimų tiek savo gimnazijoje, tiek projekto partnerių mokyklose. Visus užsiėmimus vienijo bendras tikslas – padėti mokiniams savo energiją, teigiamas emocijas, užsispyrimą nukreipti į jų pagrindinę veiklą – mokymąsi. Projektas baigsis kartu su šiais mokslo metais.

       Paskutinis šio projekto mokinių susitikimas vyko balandžio 16-20 dienomis Estijos miestelyje Vastse-Kuuste. Saulėtą sekmadienio popietę Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos mokinės Eulalija Vitlickaja, Ketrin Kurilo, Aistė Malinovskaja, Vaiva Liubeckaitė, Kotryna Sobolevskaja, Margarita Mickevič ir mokytojos Gražina Šibekienė, Emilija Zuzienė išsiruošė į kelionę.

     Pirmadienio rytą mokiniai iš 5 šalių partnerių (Latvijos, Estijos, Švedijos, Suomijos ,Lietuvos) susirinko VASTSE-KUUSTE KOOL mokykloje. Diena prasidėjo pamokose kartu su kitais mokiniais. Vėliau sporto salėje nedrąsos ledus sulaužė susipažinimo žaidimas, kurio metu mokiniai rinko  informaciją apie vienas kitą . Po jaukaus bendravimo pristatėme filmukus apie savo mokyklas ir tada mokėmės Estų kalbos. Sunkokai mums sekėsi. Du žodžius tikrais išmokom puikiai: TERE (labas), AITAH (ačiū).

     Antradienis prasidėjo diskusija apie sveiką gyvenseną. Penkiose grupėse gvildenome problemas: rūkymo, alkoholio vartojimo, priklausomybės nuo elektronikos, depresijos ir nenoro mokytis priežastis. Vieningai sutarėme, jog jos neigiamai veikia jauno žmogaus elgesį ir gyvenimo būdą. Vėliau visi autobusu važiavome į Tartu miestą, šiuolaikinio mokslo centrą „AHAA“. Užsikrėtę mokslo „bacila‘ grįžę į Vastse–Kuuste Kool mokyklą darėme eksperimentus: gaminome lavos lempą, žaidėme su šlapiu krakmolu, pasidarėme rūgščius miltelius, sužinojome, kiek į pilną stiklainį vandens telpa dviejų centų monetų, keitėme skysčių spalvas. Antradienis buvo viena geriausių dienų.

     Trečiadienis buvo skirtas sveikatai ir saugumui. Dirbome paeiliui septyniose grupėse. Atlikome plastikinių puodelių iššūkį, sprendėme kryžiažodžius, lavinome atmintį, dalyvavome paskaitose „Ką pasiimti einant į mišką‘, „Atlik dirbtinį kvėpavimą“. Po sočių pietų apsikeitę pačių pagamintais pakabukais raktams, kuriuos kepėme sumuštinių krosnelėje,, braidydami ką tik nulytą žolę, GPS programėlės Endomondo pagalba piešėme“ estų mokyklos simbolį – voverytę. Smagiausia užduotis -  „Nuotraukų medžioklė“. Trečiadienis buvo labai įdomi diena.

     Ketvirtadienis - Olimpinės žaidynės. Mūsų mergaičių komandai ši diena tapo tikru išbandymu. Tačiau nepasidavėme: didvyriškai ir atkakliai rungėmės tinklinio, krepšinio aikštelėse, naudodamosi žemėlapiu lauke ieškojome nurodytų objektų, traukėme virvę. Juokingiausia rungtis - sumo imtynės. Turėjome įlipti į specialų kostiumą ir nugriauti kitą žaidėją. O smagiausia - Just Dance rungtis, po kurios paaiškėjo, kad lietuviai - geriausi šokėjai.

       Savaitė baigėsi atsisveikinimo vakaru, kuriame dalyvavo svečius priėmusios šeimos, Estijos mokyklos mokytojai, miestelio gyventojai. Vakaras buvo jaukus ir šiltas, pilnas nuoširdžių žodžių.

     Paskutinę susitikimo dieną, penktadienį, dalinomės įdomiausiais įspūdžiais, apsikeitėme atsisveikinimo piešiniais ir klausėmės muzikinės estų pasakos. Išsiskyrimo ašaros riedėjo daugelio skruostais. Namai namučiai laukia.....

     Tarptautinė projektinė veikla ne tik atveria sienas, laužo kalbos barjerus, bet ir sujungia skirtingas tautas į viena bendruomenę, siekiančią bendro tikslo – mokinių mokymosi bendradarbiaujant.

___________________________

Emilija Zuzienė Įrašo autorius:
Emilija Zuzienė
anglų kalbos mokytoja