Aktualijos

PAŽINTIS SU SENUOJU VILNIAUS UNIVERSITETU

     Balandžio 24 dieną mes, IIG klasės gimnazistai, kartu su IIIG klase vykome į ekskursiją. Turėjome galimybę apsilankyti Vilniaus universiteto bibliotekoje. Šią seniausią Lietuvoje biblioteką, pavadintą Pranciškaus Smuglevičiaus vardu, 1570 m. įsteigė  į Lietuvą atvykę jėzuitai. Iš gidės pasakojimų sužinojome, kad salėje, kurioje mes lankėmės, XVII a. buvo jėzuitų refektoriumas (valgykla). Apžiūrėję bibliotekoje eksponuojamus senuosius leidinius, apsilankėme universiteto Baltojoje salėje, kuri anksčiau  buvo viena seniausių Europoje astronomijos observatorijų. Ši salė yra labai graži, joje akį traukia Baltosios durys, kurias puošia simbolinės skulptūrėlės. Čia apžiūrėjome išlikusį teleskopą, gaublius ir kitus atronominius įrenginius,  pasigrožėjome dailininkų, tapiusių universiteto šviesuolius,  tapyba.  Ypač visiems patiko didinga  Šv. Jonų bažnyčia. Įėję į jos vidų, mes galėjome pasigrožėti neįtikėtina dešimties altorių  puošyba, išklausyti gidės pasakojimo, kaip bažnyčia buvo restauruojama.  Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto  bažnyčios pagrindinis altorius yra itin įspūdingas, papuoštas daugybe smulkių išraiškingų detalių.

      Gidė taip pat nuvedė mus į Vilniaus universiteto Filologijos fakultetą, kuris yra tarsi atskiras meno muziejus. Visos šio fakulteto fojė salės yra puoštos įvairių dailininkų. Jos visos yra skirtingos ir atspindi įvairių tautų kultūrą. Labiausiai mums visiems įsiminė fojė, kurioje ant sienų ir lubų yra pavaizduoti senųjų baltų papročiai ir darbai. Labai patiko ir antikos salė, ant kurios sienų meniškai  vaizduojamos devynios graikų mūzos. Šis senojo Vilniaus universiteto Filologijos fakultetas mus sužavėjo meno žmonių  išradingumu, kūrybiškumu, fantazija.

      Apsilankymas Vilniaus universitete paliko gerą įspūdį. Važiuodami namo  kalbėjome, kaip būtų smagu ateityje studijuoti šiose seniausiose Vilniaus universiteto patalpose, kurios tiek daug pasakoja apie praeitį , mūsų kultūrą.

      Dėkojame lietuvių kalbos mokytojai Irenai Blažukonienei už įdomią pažintinę išvyką. 

                                                                                                               Gintarė Cimošaitė, II G klasė