Aktualijos

PASAULINĖ APLINKOS APSAUGOS DIENA

    Pasaulinė aplinkos apsaugos diena švenčiama birželio 5–ąją. Diena, skirta paskatinti aplinkos apsaugą visame pasaulyje.Taip siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į aplinkosaugos problemų sprendimą. 2018 metais, minint aplinkos apsaugos dieną, žmonės buvo kviečiami nenaudoti jokių vienkartinių plastiko gaminių ir taip prisidėti saugant mūsų planetą nuo taršos plastiku ir mažinant jo poveikį visoms ekologinėms sistemoms.

    Erasmus + projektas „Love every drop” (Mylėk kiekvieną lašą), minėdamas Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną, birželio 6-osios rytą 5-8 klasių mokinius pakvietė vykti į pažintinę išvyką. Pirma stotelė buvo Lietuvos  mokinių neformaliojo švietimo centre. Čia mus pasitiko gidė ir aprodė mini zoosodą: lapę, jūrinį erelį, paprastus erelius, aveles. Matėme asilą, lamas, povą, kuris buvo išskleidęs savo margą uodegą, bei ponius. Turėjome galimybę palaikyti rankose pūkuotus kiškučius. Čia visi jie pateko po neatsakingos žmogaus veiklos gamtoje.

   Lietuvos  mokinių neformaliojo švietimo centro salėje  mums buvo paruošta mediena, stiklinės, siūlai ir įvairios gamtinės medžiagos. Mūsų užduotis - suteikti jiems „naują gyvenimą“, atkreipiant dėmesį į biologinės įvairovės svarbą, ekologines problemas, rūšiavimą ir antrinių žaliavų panaudojimą. Dirbome grupėmis: stiklainių gražinimo ir vabzdžiams bei rupūžėms namelių darymo. Visi kruopščiai dirbo ir pagamino gražius darbelius.

    Smagiai padirbėję vykome į Varnikų botanikos - zoologijos draustinį Trakų rajone. Daugelis iš mūsų pirmą kartą išgirdo žodžio draustinis apibrėžimą. Dabar mes žinome, kad tai teritorija, kur gamtos turtų apsaugos didinimo, mokslo ir mokymo tikslais ribojama žmogaus veikla. Mes ėjome pažintiniu taku, kuris yra 5,5 km ilgio. Sustodavome prie kiekvienos informacinės stotelės ir gidas mums pasakojo apie tos vietos augalus bei aplinką. Tokių stotelių buvo 10. Sužinojome, kad yra toks augalas pipirlapė, kurį pridėjus prie uodo įkandimo vietos, nebeniežės. Šis lapas pavadintas pipirlape, nes jo kvapas primena pipirų kvapą.

    Mums pasakojo apie nykstančius augalus –saulašarę ir kiminus. Saulašarė - tai vabzdžiaėdis augalas, augantis nuo 10 iki 25 cm aukščio. Kiminas - tai samana, gerai sugerianti vandenį ir greitai jį išgarinanti. Sužinojome, kad samana prieš milijonus metų, kai žmogus dar negyveno, buvo medžio dydžio, o dabar yra mažas augaliukas. Matėme skirtingų tipų pelkių. Viena tokių - liūnas. Gidas mums pasakojo, kad draustinyje gyvena įvairūs gyvūnai ir peri daug paukščių rūšių.  Pavasarį čia atskrenda ilsėtis migruojantys paukščiai.

    Mums visiems labai patiko ši ekskursija. Sužinojome daug naujo ir įdomaus.

 

Aistė Malinovska ir Kotryna Sobolevskaja, 6 klasės mokinės