Aktualijos

TARPTAUTINIS MAINŲ SUSITIKIMAS: JAUNIMO PATIRTYS, ATRADIMAI IR EMOCIJOS

     Pirmąją balandžio mėn. savaitę Šalčininkų r. komandos „Eišiškių versmė“ jaunuoliai iš Stanislovo Rapolionio gimnazijos dalyvavo tarptautiniame mainų susitikime Didžiojoje Britanijoje. Čia jie kartu su kitais bendraamžiais iš Lietuvos ir Didžiosios Britanijos, kurdami meno kūrinius, diskutuodami, atlikdami įvairias užduotis, nagrinėjo aktualias šių dienų problemas, tokias kaip diskriminacija, nelygybė, susvetimėjimas, požiūris į taip vadinamus „kitus“, pabėgėlių krizė ir kt.

     „Suradom naują šeimą. Bendraudami, kurdami grupėse, galėjome artimiau vieni kitus pažinti, bet man labiausiai patiko, geriausi buvo tie užsiėmimai, kai buvome visi kartu,“ – sako moksleivė Gabrielė Milkintaitė.

     Jaunuoliai kaip vieną šio susitikimo privalumų įvardija žmonių įvairovę ir teigia, kad kiekvieno unikalumas, noras geriau vieni kitus pažinti suvedė nuoširdžiam, atviram bendravimui. Toks bendravimas pakeitė tam tikrus nusistatymus, sugriovė išankstinius mitus. Pavyzdžiui, jaunuoliai dalyvavo bendrose veiklose su prieš pusantrų metų iš Sirijos į Didžiąją Britaniją persikėlusias pabėgėliais. „Nesitikėjau, kad sirai tokie šilti, taip lengvai bendraujantys,“ – prisipažįsta moksleivė Gabrielė.

     Jaunuoliams itin daug minčių, emocijų sukėlė žaidimas, kurio metu buvo nagrinėjama pabėgėlių tema. Iš pradžių jaunuoliai įkūrė tris salas, subūrė jų bendruomenes, sukūrė įstatymus, tačiau, vienoje saloje įvykus nelaimei, jos gyventojams teko ieškoti prieglobsčio ir tuomet tarp salų įsiplieskė karas. Mainų susitikimo dalyviai tikino, kad tai, kas vyko simuliaciniame žaidime, buvo labai panašu į tai, kas vyksta realiame gyvenime: nesusikalbėjimas, diktatoriški sprendimai, identiteto naikinimas, o jų kūno kalba, veiksmai buvo tokie pat, kokie būna ir prieš prasidedant tikram karui. Po jo daugelis įsitikino, kaip svarbu yra vieniems kitus gerbti, vieniems su kitais bendrauti, nes kiekvienas gestas ar ištartas žodis turi prasmę ir gali turėti rimtų pasekmių.

     Be daugelio įvairių kitų užduočių, žaidimų, jaunuoliai taip pat kūrė su skirtingų sričių menininkais ir siekė per meną atskleisti jautrias socialines temas, pavyzdžiui, žmogaus teisės, migracija, rasizmas, ksenofobija ir kt. Vėliau vieni kitiems pristatė savo sukurtus darbus.

     Dalis jaunuolių tikino, kad mainų susitikime ūgtelėjo kaip asmenybės, namo grįžo tolerantiškesni ir atviresni skirtingiems žmonėms.

 

   Jaunimo mainų susitikimas organizuotas pagal projektą „Tarptautiniai jaunimo mainai tarpkultūriniam dialogui ir tolerancijai“, kuris finansuojamas pagal „Erasmus+“ programą.