Aktualijos

KELIONĖ Į KĖDAINIUS - PROJEKTO „NUTILĘ ŠTETLO PASAKOJIMAI“ TĄSA

     Rugsėjo 19 dieną mūsų gimnazijos mokiniai ir mokytojai aplankė Kėdainius. Kėdainiai – vienas iš seniausių Lietuvos miestų ir Kėdainių rajono centras. Kelionė buvo įsimintina. Šiame mieste daugelis lankėsi pirmą kartą ir buvo gerokai nustebinti turtinga miesto istorija bei išskirtinių paveldo objektų gausa.

     Kėdainiai garsėja ir vienu seniausių muziejų Lietuvoje – Kėdainių krašto muziejumi. Šiam muziejui priklauso Radvilų mauzoliejus su 17 amžiaus sarkofagais, daugiakultūris centras, esantis sinagogoje ir kiti objektai.

    Senosios Rinkos aikštėje aplankėme  sinagogų kompleksą. Mažojoje žiemos sinagogoje dabar yra įsikūręs  Daugiakultūris centras. Dalyvavome  edukacinėje veikloje. Susipažinome su muziejaus ekspozicija. Daug sužinojome apie gausią Kėdainių žydų bendruomenę, štetlo gyvenimą ir kassavaitinę šventę - šabą.

    Vėliau ekskursija persikėlė į miesto gatves. Buvo įdomu surasti ir atpažinti žydų namams būdingus bruožus. Didžiosios rinkos aikštėje apžiūrėjome  paminklą didikams Radviloms, pasigrožėjome senamiesčio pastatais. Aplankėme Evangelikų reformatų bažnyčią ir didikų Radvilų mauzoliejų. Galėjome palyginti, kaip skiriasi katalikų ir reformatų bažnyčios apdaila.

     Nuo seno Kėdainiai - daugiatautis miestas. Be jau minėtų žydų, čia gyveno rusai, škotai. Lankėmės XVII a. I p. pastatytame škotų pirklio name, Šv. Juozapo bažnyčioje ir Kristaus atsimainymo cerkvėje.

    Ši kelionė - projekto „Nutilę štetlo pasakojimai“ tęsinys. Už paramą esame dėkingi Kultūros paveldo departamentui  prie Kultūros ministerijos. Nuoširdžiai dėkojame ir  Kėdainių krašto muziejaus daugiakultūrio centro vadovei Audronei Pečiulytei už puikią ekskursiją ir pažintį su  Kėdainių krašto istorija.

___________________________

Įrašo autorius:
Jadvyga Sinkevič
Muzikos ir dailės mokytoja