Aktualijos

EDUKACINĖ KELIONĖ Į LIETUVOS PAJŪRĮ – KLAIPĖDĄ IR NERINGĄ

     Ankstyvą balandžio 24 dienos  rytą 35 gimnazijos mokinių grupė lydima 3 mokytojų išvyko į 2 dienų kelionę po Lietuvos pajūrį. Tai  Erasmus + projekto „Love every drop“ dalis. Kelionės tikslas - susipažinti su Lietuvos pajūrio kraštovaizdžiu, jo gyvūnija bei augalija, jūros ir marių saugojimu.

     Atvykę į Klaipėdą iš Smiltynės keltu kėlėmės į Jūrų muziejų. Aplankėme delfinariumą, kuris kartu su Jūrų muziejumi sudaro unikalų vandenų pasaulio pažinimo kompleksą. Ši vieta skirta gyvūnams mėgautis atvira erdve, kvėpuoti grynu oru. Tai puiki  galimybė susipažinti su Kalifornijos jūrų liūtais, kurie Lietuvos jūrų muziejuje gyvena jau nuo 1996 m. ir kurie užauga iki 400 kilogramų svorio!

     Vėliau laukė ekskursija po Jūrų muziejų, kuris kaupia, saugo, tiria, restauruoja ir populiarina muziejines vertybes, atspindinčias  Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, laivybos istoriją bei jūros gamtos įvairovę. Daugialypėse ekspozicijose naudojamos naujausios technologijos ir būdai informacijai perteikti. Lietuvos Jūrų muziejus – vienas labiausiai lankomų muziejų šalyje, per metus sulaukiantis apie pusę milijono svečių.

     Po pažinties su jūrų gyventojais, mūsų laukė pasirinktinai  du edukaciniai užsiėmimai: ,,Priimk jūros iššūkį“ bei ,,Vėjų uostas“. Edukacinio užsiėmimo ,,Priimk jūros iššūkį“ metu mokiniai trumpam tapo jūrininkais ir priėmė jūros iššūkį: šifravo užkoduotas žinutes, rišo jūrinius mazgus, išmoko apsirengti gelbėjimosi liemenes. Edukacijos ,,Vėjų uostas“ metu mokiniai tapo jaunaisiais mokslininkais: aiškinosi, ar vėjas yra matomas ir kam jis reikalingas, kokiais būdais ir prietaisais galima išmatuoti vėjo greitį ir kryptį, išgirdo vėjo kuriamą muziką.

     Sugrįžę į Klaipėdą turėjome galimybę pasivaikščioti po Klaipėdos senamiestį bei atrasti Klaipėdos skulptūras bei paminklus. Pavargę ir pilni įspūdžių ilsėjomės „Green Park Hotel Klaipėda“.

     Balandžio 25 dieną mūsų laukė ekskursija po bendrovės ,,Klaipėdos vandenys“ nuotekų valyklą Dumpiuose, kurioje supažinome su nuotekų, surenkamų iš Klaipėdos ir Gargždų miestų, mechaninio ir biologinio valymo procesu.  Ekskursijos metu mokiniai pagilino savo ekologines žinias, suvokė, kad centralizuotai valomos nuotekos mažiau teršia gamtą.

     Vėliau keltu vėl kėlėmės į Kuršių neriją ir atvykome į Neringą. Čia mūs laukė pamoka-edukacija miške ir jaunojo gamtininko laboratorijoje „Vandenų pasaulis“.  Kuršių nerijos krantus skalauja Baltijos jūra ir Kuršių marios. Tyrimo metu ieškojome jūros ir marių vandens panašumų bei skirtumų. „Nėrėme“ į jūrą ir marias sužinoti, kas gyvena jų dugne. Stebėjome Kuršių marių ir Baltijos jūros ekosistemas bei nustatėme moliuskų, dumblių, žuvų, žinduolių ir paukščių rūšis, nagrinėjome jų panašumus ir skirtumus. Išmokome atpažinti tikrąjį gintarą.

     Su kelionės vadove Birute užsukome į Naglių gamtos rezervatą. Jis tęsiasi nuo Juodkrantės iki Pervalkos devynis kilometrus. Čia pamatėme Pilkąsias, dar vadinamas Mirusiomis, kopas, užpustytas buvusių gyvenviečių vietas, savaiminės kilmės miško augaliją bei po smėliu palaidotus šimtamečių miškų dirvožemius. Dėl stiprių vėjų šiose kopose susidaro įspūdingos daubos ir išgraužos. Keliavome turistams įrengtu pažintiniu taku, kurio ilgis 1100 m. Pasivaikščiojome po Nidą, aplankėme Parnidžio kopą ir Saulės laikrodį, Nidos švyturį.

     Po turiningai praleistos dienos laukė dar ilga kelionė namo. Namo grįžome vėlai vakare pilni naujų žinių bei įspūdžių, geros nuotaikos, pasiryžę keliauti ir pažinti kiekvieną Lietuvos kampelį.

    Už puikiai suplanuotą kelionę dėkojame turizmo agentūros „Švitė“ turizmo vadybininkei Eglei Šilanskienei, už rūpestį bei įdomius pasakojimus apie Klaipėdą ir Neringą kelionės vadovei Birutei Kargerienei, už idėją keliauti bei smagią išvyką mokytojoms Emilijai Zuzienei, Marijai Nikrevič, Gražinai Šibekienei.

___________________________

Įrašo autorius:
Gražina Šibekienė
direktoriaus pavaduotoja ugdymui