Aktualijos

BENDRAUK, BENDRADARBIAUK IR LITERATŪROS KELIAIS KELIAUK!

   Rugpjūčio mėnesį keturi  būsimi IIG, šeši būsimi IIIG klasės gimnazistai ir anglų kalbos  mokytoja Emilija pradėjo labai turiningai bei intensyviai: vyko į Palangoje organizuojamą vasaros projektą - stovyklą, kur susitiko su bendraamžiais iš Varšuvos, savanoriaujančiais fonde FUNCACIJA AVE. Projekto tema – „Nepažintasis A.Mickevičius“. Stovyklą jau antrus metus remia Lietuvos - Lenkijos jaunimo mainų fondas ir Varšuvos savivaldybė.

     Per 5 dienas dalyviai pasiruošė dalyvauti Oksfordo debatuose, išreikšdami nuomonę tema „Ar teisinga A. Mickevičiaus kūrybą vertinti per jo tamsiąją pusę“. Jaunuoliai pateikė argumentus, kodėl sutinka ir kodėl nesutinka su šiuo teiginiu. Tokiu būdu mokėsi diskutuojant ir argumentuojant spręsti problemas, daryti išvadas, užduoti klausimus.

     Analizavome ir  poeto parašytą baladę „Ponia Tvardovska“, jos motyvais  sukūrėme animaciją.  Dalyviams veiklose padėjo rašytoja iš Lenkijos Justyna Bargielska. Labai įspūdingas projekto akimirkas užfiksavo gelbėtojas ir fotografas mėgėjas Michael Kaminskij. Kol kas debatų įrašas ir animacija dar ruošiama žiūrovo akims ir ausims, tačiau mes galime pasidalinti patirtais įspūdžiais.

     Projekto - vasaros stovyklos tikslas – padėti Lietuvos ir Lenkijos jaunimui pažinti bendrą tautų istoriją, kultūrą, literatūrą ir ugdyti toleranciją, ištvermę bei gebėjimą leisti laisvalaikį turiningai. Todėl dalyviai ne tik atliko edukacines užduotis, bet ir  bendravo bei bendradarbiavo plaukdami baidarėmis. Plaukėme Minijos upe, per dvi dienas nuplaukėme apie 24 kilometrus. O vieną dieną laukė didžiulis iššūkis - plaukimas Kuršių Mariomis. Kodėl išbandymas? Pasitaikė labai karšta diena, plaukimas užtruko 6 valandas. Tačiau pamatytas gamtos grožis, kopos ir vaizdai, primenantys Egipto dykumas, užgožė visus patirtus sunkumus.

     Radome laiko aplankyti Klaipėdos delfinariumą ir jūrų muziejų, Palangos gintaro muziejų, kuris priminė ir tarsi alsavo A. Mickevičiaus laikų dvasia, Raganų kalną Juodkrantėje. A. Mickevičius buvo romantinės kūrybos atstovas, kurį įkvėpdavo mitinės būtybės, liaudies pasakų ir  legendų veikėjai.  

     Vieną šaltesnę dieną dviračiais mynėme iki Olando kepurės. Ledynmečio kopa nepaliko abejingų, šis gamtos kūrinys savo laukiniu grožiu užbūrė visus. Mūsų svečiai žavėjosi Lietuva.

     Džiugu, jog draugystė su šia organizaciją tęsiasi ne pirmus metus ir tikėkimės tęsis toliau. Jau turime naujų idėjų tolimesniam bendradarbiavimui.

„Reikia ko nors daugiau negu talentas suprasti dabarčiai, kažko daugiau negu genijus numatyti ateičiai, ir taip lengva aiškinti praeitį.“ - Adomas Mickevičius

___________________________

Emilija Zuzienė Įrašo autorius:
Emilija Zuzienė
anglų kalbos mokytoja