Aktualijos

VASAROS ĮSPŪDŽIAI

2014 m. rugpjūčio 11-17 dienomis Estijoje Hiiekivi kaimo turizmo sodyboje ketvirtą kartą vyko vasaros stovykla „Mokomės tolerancijos per anglų kalbą“ (Teaching Tolerance Through English) Estijos, Lietuvos bei Latvijos 11-13 metų mokiniams. Stovykla finansuojama minėtų valstybių Amerikos ambasadų bei vyriausybių. Šią gražią Baltijos šalių bendradarbiavimo tradiciją prieš ketverius metus pradėjo Amerikos ambasada Latvijoje, po dviejų metų tokią stovyklą surengė (dvejus metus iš eilės) Amerikos ambasada Estijoje. Ateinančius dvejus metus šią estafetę turėtų perimti Amerikos ambasados Lietuvoje atstovai.

Šiais metais būti tolerantiškais mokėsi 30 mokinių, iš kiekvienos valstybės po 10. Smagiausia tai , kad galimybę dalyvauti ir atstovauti Lietuvą bei savo rajoną turėjo 5 Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos šeštos klasės mokiniai (kiti 5 mokiniai atstovavo Ignalinos miestą bei rajoną). Visi norintys Lietuvos mokyklų mokytojai paraiškas galėjo teikti Amerikos ambasadai Lietuvoje balandžio mėnesį, ir po atrankos tik dviem mokykloms Lietuvoje nusišypsojo laimė.

Tolerancijos vasaros stovykla vyko visą savaitę. Su mokiniais dirbo šeši anglų kalbos mokytojai, kurie atlydėjo vienos iš minėtų trijų šalių 5 mokinių grupę bei trys padėjėjai. Kiekviena diena turėjo savo temą. Užsiėmimai vykdavo nuo 9.00 ryto iki 15.30 vakaro. Mokiniai gilino savo anglų kalbos žinias, plėtė suvokimą, kas yra tolerancija, draugystė ir tarptautinis bendradarbiavimas, nagrinėjo Žmogaus teisių deklaraciją, atliko temą atitinkančias praktines, kūrybines užduotis. Kiekvienos dienos popietę sulaukdavome svečių iš Amerikos, kurie dirba ir gyvena Estijoje. Vaikai ir mokytojai diskutavo, bendravo įvairiomis temomis su universiteto dėstytoja iš Aliaskos, mokytoju iš Los Andželo, aktoriais iš Niujorko. Bene įsimintiniausi susitikimai buvo su Jeffrey Levin, Amerikos ambasadoriumi Estijoje ir dviem jūrų pėstininkais, su kuriais įveikėme 14 km atstumą eidami pėsčiomis į Kurgja žemės ūkio muziejų (ugdėme ištvermę) , mokėmės savigynos judesių. Vakarais maudėmės Suomiškoje pirtyje, o po to atsigaivindavome vėsinančiame Parnu upės vandenyje.

Tiek įspūdžių, kiek patyrėme Tolerancijos stovykloje Estijoje per vieną savaitę, neįmanoma nei aprašyti, nei atpasakoti, juos tiesiog reikia patirti. Džiaugiamės, kad turėjome išskirtinę galimybę įtvirtinti šnekamosios anglų kalbos įgūdžius, pažinti kitų Baltijos šalių kultūras. Stovyklos metu įgyta patirtis ir atrasti nauji dalykai apie savo gebėjimus liks ilgai mokinių ir mokytojų atmintyje.

Emilija Zuzienė, anglų kalbos mokytoja

{vasaros_stovykla}