Aktualijos

R.KIPLINGO JUBILIEJAUS MINĖJIMAS

Frazę ,,Esu katinas, kuris vaikšto vienas“ tikriausiai žino daugelis, o paklausti, kas jos autorius, truktelime pečiais. O ši citata atkeliavo iš anglų rašytojo Radjardo Kiplingo pasakų. Matome animacinius filmus su įvairių knygų herojais, o kas jų kūrėjai, dažnai ir nežinome. Todėl ir kilo mintis surengti lietuvių–anglų kalbų integruotą popietę, skirtą anglų rašytojo R.Kiplingo 150 – ies metų jubiliejui.

Popietės organizatorės bibliotekos vedėja Aldona Dailydkaitė ir vyresnioji anglų kalbos mokytoja Emilija Zuzienė siekė, kad mokiniai susipažintų su anglų klasikinės literatūros rašytojais ir nepamirštų skaitymo malonumo.
Radjardas Kiplingas gimė 1865 metų gruodžio 30 dieną Mumbajuje (Bombėjuje), Indijoje. Abu tėvai buvo anglai, todėl kai Radjardui sukako dvylika metų, šeima sugrįžo gyventi į Angliją. Tačiau Mumbajuje praleistos vaikystės akimirkos atsispindėjo ne viename garsaus rašytojo kūrinyje. Vaikų literatūroje labiausiai išgarsėjo R.Kiplingo knyga „Džiunglės“, kurios pagrindinis veikėjas mažasis Mauglis pametamas džiunglėse ir užauga vilkų gaujoje. Mauglio gyvenimas ir nuotykiai džiunglėse ne kartą iliustruoti animaciniuose filmuose.
Vasario 25 dieną minėjome Radjardo Kiplingo 150 metų jubiliejų. Gimnazijos aktų salėje susirinko 1-5 klasių mokiniai, mokytojai. Popietę pradėjo bibliotekos vedėja Marija Aldona Dailydkaitė. Ji apžvelgė garsaus rašytojo kūrybą, pristatė gimnazijos bibliotekoje esančias šio rašytojo knygas, pakvietė aktyviau skaityti. Anglų kalbos mokytoja angliškai papasakojo, už kokius pasiekimus šis rašytojas yra gerbiamas Anglijoje. IIIG klasės gimnazistė Ana Čuprevič pristatė rašytojo gyvenimo vingius ir kūrybą. 8 klasės mokiniai anglų kalba pasekė sutrumpintą Mauglio istoriją.
Mokiniai buvo pakviesti dalyvauti viktorinoje „Atpažink veikėją ir jį apibūdink“. Reikėjo įvardinti parodyto knygos „Mauglis“ veikėjo vardą ir apibūdinti, kaip autorius jį pavaizdavo knygoje. Už teisingą atsakymą laukė „džiunglių prizas“. Vėliau visi kartu „keliavome į džiungles“, „sutikome“ įvairius gyventojus bei „slėpėmės“ nuo piktojo Šerchano. Renginys skambant muzikai „Gyvūnijos pasaulyje“, baigėsi filmuku „Mūsų piešiniai pagal knygą „Džiunglės“.
Knygos įveda mus į geriausią draugiją, supažindina su didžiausiais visų laikų protais. (S.Smailsas)

Emilija Zuzienė, vyresnioji anglų kalbos mokytoja

{kiplingas}