Aktualijos

KULTŪROS PAVELDAS IR BENDRUOMENĖ

Šių metų rugsėjo 16-18 dienomis Lietuvoje jau 23 kartą vyko Europos paveldo dienos. 2016 metų tema „Kultūros paveldas ir bendruomenė“ skatina domėtis artimoje aplinkoje esančiais paveldo objektais, juos pažinti ir saugoti. Tai tikrai prasminga mintis. Juk gana dažnai mes skubame į svetimus kraštus, stebimės ir gėrimės ten esančiais kultūros paminklais ir net nepastebime savų, esančių visai šalia. O jie yra ne mažiau įdomūs ir liudija mūsų krašto istoriją.
Smagu, kad šiais metais prie gausybės renginių, vykstančių visoje Lietuvoje, prisijungė ir mūsų gimnazijos bendruomenė. Projektą „Kristaus Karaliaus žengimo į dangų bažnyčia – Eišiškių bendruomenės traukos centras“ parėmė Nekilnojamo paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos. Projektas prasidėjo rugsėjo pradžioje. Mokiniai dalyvavo nuotraukų konkurse „Eišiškių bažnyčia mano objektyve“. Rinko nuotraukas video pasakojimui „Mano šeimos istorija po bažnyčios skliautais“, kuriose įamžintos svarbios jų šeimų gyvenimo akimirkos.
Rugsėjo 16 dieną Eišiškių bažnyčios šventoriuje susirinko gausus būrys gimnazijos mokinių ir mokytojų. Susirinkusiųjų laukė keturi susitikimai. Pirmoji kiekvieną grupę pasitikdavo mūsų gimnazijos istorijos vyresnioji mokytoja Tatjana Sidorovič. Ji papasakojo mokiniams bažnyčios istoriją: kada Eišiškėse buvo pastatyta pirmoji bažnyčia, kaip buvo statoma dabartinė, kas būdinga jos architektūrai. Priminė bažnyčios projekto autorių Teodorą Narbutą. Šventosios šeimos seserų misionierių kongregacijos vienuolė sesuo Alicija, gimnazijos tikybos vyresnioji mokytoja, parodė ir papasakojo apie liturgijoje naudojamus rūbus bei indus, paaiškino jų paskirtį. Muzikos ir dailės mokytoja metodininkė Jadvyga Sinkevič atkreipė mokinių dėmesį į bažnyčios interjerą: altorius, sakyklą, molbertinę tapybą. Labiausiai visiems patiko apsilankymas vargonų tribūnoje. Vargonininkas papasakojo apie vargonų sandarą. Parodė pedalus, kuriuos mina vargonininko padėjėjas. Pedalai yra išlikę iki šiol, nors dabar sklandų vargonų skambėjimą užtikrina elektros energija. Mokiniai įvertino, kaip keičiasi vargonų skambesys priklausomai nuo įjungiamų balsų, registrų.
Manau, pamoka – pasakojimas bažnyčioje buvo tikrai įdomi patirtis. Mokiniai sužinojo nemažai naujo apie Eišiškių bažnyčią, surado atminimo akmenį, žymintį bažnyčios statybų pradžią, perskaitė dėkingų parapijiečių užrašą ant Povilo Kalinovskio portreto, atidžiau įsižiūrėjo į esančius bažnyčioje altorius, paveikslus.
Vėliau bažnyčios šventoriuje buvo organizuotas pleneras, kuriame dalyvavo 11 jaunų mūsų gimnazijos dailininkų, panorusių įamžinti bažnyčią savo piešiniuose.
Dieną vainikavo Proto mūšis, kuriame varžėsi penkios 7-8, I-IIG klasių komandos. Klausimai iš istorijos, dailės, muzikos, tikybos (o ypač s.Alicijos paruošti) privertė gerokai pasukti galvas mūsų gimnazijos eruditams.
Pirmadienį, rugsėjo 19 dieną, Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos aktų salėje buvo pristatyti projekto rezultatai: eksponuojami plenero piešiniai, paskelbti nuotraukų konkurso „Eišiškių bažnyčia mano objektyve“ nugalėtojai, pademonstruotas video pasakojimas „Mano šeimos istorija po bažnyčios skliautais. Aktyviausi projekto dalyviai - nuotraukų konkurso nugalėtojai, 8a ir IIGa klasių komandos, nugalėjusios Proto mūšyje, plenero dalyviai, rugsėjo pabaigoje važiuos į ekskursiją – aplankys bažnytinio paveldo muziejų Vilniuje.
Smagu, jog projektas „Kristaus Karaliaus žengimo į dangų bažnyčia – Eišiškių bendruomenės traukos centras“ paskatino mūsų gimnazijos bendruomenę detaliau pažinti ir pasidomėti vienu ryškiausiu nekilnojamo paveldo objektu Eišiškių mieste – bažnyčia.

Jadvyga Sinkevič, projekto vadovė, dailės ir muzikos mokytoja

{baznycia_centras}