Aktualijos

"SKAMBANTYS KANKLELIAI 2017"

      Vasara - atostogų, kelionių, naujų susitikimų metas. Smagu, kai pavyksta suderinti pramogas ir galimybę sužinoti daug naujo apie Lietuvos krašto istoriją, papročius, tradicijas, pabendrauti su bendraamžiais iš skirtingų Lietuvos regionų. 

      Birželio 29 - liepos 3 dienomis mūsų gimnazijos kanklininkų ansamblis „Versekėlė“ dalyvavo Lietuvos kanklininkų vasaros stovykloje „Skambantys kankleliai 2017“. Šiais metais į Sudeikiuose organizuotą stovyklą susirinko 14 tradicinių kanklių ir jaunimo kolektyvų iš visų Lietuvos regionų. Ši stovykla buvo skirta tautinio kostiumo ir Piliakalnių metams bei Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paminėti. Organizatoriai pasirūpino, kad  programa būtų įvairi ir įdomi. Vaikai ir jaunimas iš Utenos, Rokiškio, Biržų Panevėžio, Kupiškio, Anykščių, Palangos, Eišiškių, Dieveniškių ir Užpalių ne tik repetavo bendrą  programą ir ruošėsi koncertams, bet ir šoko kartu liaudiškose vakaronėse, dalyvavo aukštaitiškų juostų pynimo mokymuose. Įspūdingai atrodė lietuvių tautinio kostiumo kolekcijos pristatymas prie Alaušo ežero. Lietuvos nacionalinio kultūros centro Tautodailės poskyrio vyr.specialistė Danutė Keturakienė papasakojo, kas būdinga skirtingiems regionams. 

      Stovyklos dalyviai aplankė Narkūnų, Ginučių ir Taurapilio piliakalnius, grožėjosi atsiveriančia panorama: ežerų, miškų, žydinčių pievų ir dangaus vaizdais. Kanklininkai surengė du koncertus. Užpalių Šventos Trejybės bažnyčioje koncerte „Skambėkite kanklės“ aidėjo  liaudies dainos ir giesmės. Dėl prasto oro organizatoriams teko atsisakyti planų baigiamąjį koncertą surengti prie Alaušo ežero, jis vyko Sudeikių daugiafunkciniame centre. Pirmoje koncerto „O kieno žali sodai“ dalyje kiekvienas kolektyvas turėjo galimybę prisistatyti su savo programa. Ansamblis „Ruzgelė“  iš Palangos atliko tradicinį šokį, „Saulala“ , jaunimas iš  Biržų padainavo sutartinę, „Aguonėla“, skudučiavo, „Levandrela“, pasvaliečiai atliko žemaičių dainą. Mes padainavome dainą „Oi atsimenu namelį“. Antroje koncerto dalyje stovyklos dalyviai atliko bendrą programą, kurią užbaigėme Vytauto Kernagio išpopuliarinta daina „Kalnai ant kalnų“.

       Pasisėmę naujų žinių ir gerai nusiteikę, atsisveikinome su Sudeikiais - iki naujų susitikimų! Artimiausias  - 2018 Lietuvos šimtmečio dainų šventė „Vardan tos...“.

___________________________

Įrašo autorius:
Jadvyga Sinkevič
Muzikos ir dailės mokytoja