Aktualijos

V.V. LANDSBERGIO „KINO AKADEMIJOS STOVYKLA 2017“

Į Alantos technologijos ir verslo mokykloje esantį bendrabutį (Molėtų r.) rugpjūčio 25-osios rytą sugužėjo 35 jaunieji menininkai. Tai „Gyvenu laisvai“ dalyviai, jaunieji šauliai, skautai bei ateitininkai. Pasiruošę vasarą užbaigti kūrybingai, su režisierių - Vytauto V. Landsbergio, Ramunės Rakauskaitės, operatoriaus ir montuotojo Povilo Baltino pagalba, kūrėme trumpą filmą apie 1991 m. Sausio 13-osios įvykius. Kino akademijos programa buvo labai įdomi ir turininga, tos 7 dienos prabėgo nenumaldomai greitai. Taip greitai vieni su kitais ir susipažinome, be ko tokio gero galutinio rezultato greičiausiai ir nebūtų buvę. Dalyvavome kasdienėse kūrybinėse-psichologinėse laboratorijose, kur su režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu improvizavome ir kūrėme įdomias istorijas. Kūrybiškumo vedami dažnai žiūrėjome ir įvairiausius filmus, juos aptardavome.

Dar ilgai prisiminsime ir neeilinę teminę ekskursiją į Vilnių, kurios tikslas - praplėsti savo žinias apie istorinę Lietuvos dieną. LR seime susitikome su Aukščiausiosios Tarybos nariu – deputatu Algirdu Kaminsku, kuris pasakojo apie Parlamento gynybą 1991-aisiais. Vėliau keliavome į LRT, kur mūsų jau laukė žurnalistė Eglė Bučelytė su kraują stingdančiais pasakojimais. Būtent ji, sovietiniams desantininkams šturmuojant Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, iki paskutinės akimirkos pranešinėjo įvykius.

Grįžę į Naujasodį, jau kitą taip ilgai lauktą dieną Alantos dvare susitikome su vienu svarbiausių Sausio 13-osios įvykių liudininku -  Aukščiausiosios Tarybos pirmininku prof. Vytautu Landsbergiu. Visi gerbiamojo profesoriaus pasakojimai papildė mūsų žinių bagažą ir leido meniškai užbaigti mūsų kurtą filmą. Visi be galo džiaugiamės dėl naujų pažinčių, darbo ir išbandymo savęs kūrybinėse dirbtuvėse. Buvo taip gera, kad negalvojome apie rezultatą, gyvenome ta akimirka. Ir visgi tas nelengvas darbas, apkrautos mintys turėjo prasmę. Nepabūgę prisiminti skaudžių įvykių, sukūrėme labai įdomų ir emocionalų filmą „Antroji karta nuo Sausio“. Lietuvos valstybė – mirti ar gyventi, Lietuvos valstybė – pasaulio Lietuva.... Lietuva.

Komandos vardu dėkoju visai kūrybinei grupei, Alantos technologijos ir verslo mokyklos personalui, draugams iš Biržų, Klaipėdos, Vilniaus, Visagino, Kauno. Ir nuoširdus AČIŪ mus visą tą laiką globojusiai mylimai mokytojai Tatjanai Sidorovič.