Aktualijos

KEPSIM DUONĄ…BUS GARDU!

     Kiekvieną dieną, valgydami kvepiančią duonelę, priprantame prie jos kaip prie oro ir seniai nerenkame trupinių į saują. Dažnai užmirštame tikrąją duonos vertę.   

    Todėl vykdydami vaikų vasaros poilsio organizavimo projektą ,,Ekologiški pietūs”, Tetėnų ,,Šalčios” pradinio ugdymo skyriaus  mokiniai birželio 11 dieną aplankė etnografinę kaimo turizmo sodybą ,,Dalgedų sodyba” Trakų rajone.  Vieni tikėjosi sužinoti, kiti – prisiminti, kaip ant mūsų stalo atsiranda duonelė.

     Sodybos šeimininkė pakvietė visus į etnografinį kambarį, kuriame buvo duonkepė krosnis ir kiti senoviniai buities rakandai.  Vaikai šiame kambaryje prie ilgo stalo iš jau paruoštos tešlos formavo duonos kepaliukus. Stebėjo, kaip  jie pašaunami į krosnį.

     Kol duonelė kepė, mokiniai mokėsi atskirti grūdus, iš kurių kepama duona. Sodybos šeimininkė įdomiai pasakojo apie duonos kelią nuo sėjos iki tešlos užmaišymo ir  pašovimo į krosnį. Supažindino su senovės rakandais, kuriais buvo malami, pjaunami ir kuliami rugiai.  Kiekvienas pabandė  sukti girnas. Buvo nustebę, kai sužinojo, jog šį darbą dirbo vaikai. Nes sukti girnas pavyko ne kiekvienam.  

     Iškeptus kvepiančius duonos kepaliukus mokiniai pasiėmė namo. Visi  sutiko, kad duonelę reikia mylėti, gerbti ir jos nemėtyti.

___________________________

Įrašo autorius:
Liudmila Šeškienė
bibliotekos vedėja