Aktualijos

MOKINIŲ PAŽINTIS SU VGTU MECHANIKOS FAKULTETU

     Tęsiant užsimezgusį bendradarbiavimą tarp VGTU ir Šalčininkų rajono, 2019 metų vasario 12 d. Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos mokiniai, planuojantys ateitį susieti su technikos bei inžinerijos mokslais, kartu su gimnazijos fizikos vyresniąja mokytoja Regina Nekrevič lankėsi VGTU mechanikos fakultete, kur dalyvavo edukacijoje „Pažintis su VGTU mechanikos fakultetu“.

     Mokiniai edukacijos metu sužinojo, kad inžinerijos studijos suteikia žinių apie įvairių, net itin sudėtingų, mechaninių įtaisų projektavimą, gamybą ir naudojimą, o Gamybos inžinerijos ir valdymo studijos – kaip organizuoti pačią gamybą. Šių studijų tikslas – parengti universalius specialistus, gebančius dirbti technologinį, organizacinį, konstravimo ir mechatroninių bei robotinių sistemų naudojimo, skaitmeninės gamybos priežiūros inžinerinį ir ekspertinį-konsultacinį darbą.

     Edukacia prasidėjo pažintimi su įdomiąja robotika. Mokiniai lankėsi MF Mechatronikos ir robotikos mokomojoje laboratorijoje, kur sužinojo apie pramoninių robotų taikymo galimybės ir jų valdymo ypatybės, kurias pristatė ir pademonstravo MF Mechatronikos, robotikos ir skaitmeninės gamybos katedros lektorius Andrius Dzedzickis.   

     Vėliau mokiniai dalyvavo paskaitoje apie biomedicininius ir bioninius įtaisus bei jų valdymą, lankėsi MF Medicininės ir reabilitacinės technikos laboratorijoje. Šiuolaikinė medicininė ir reabilitacinė technika jau padeda maksimaliai atkurti žmogaus organizmo funkcijas ir neįgaliesiems integruotis į visuomenę. Tokia technika plačiai naudojama gydymo, terapijos ir reabilitacijos centruose, o ją projektuoja ir kuria biomechanikos inžinieriai, kuriems rengti ir skirta ši studijų programa. Išmaniąsias biomechanikos technologijas pristatė MF Medicininės ir reabilitacinės technikos laboratorijos vedėjas Gintaras  Jonaitis.

     Šiuolaikinės „žaliosios“ energetikos technologijas ir netipinius alternatyviosios energetikos įrenginius pristatė Techninės kūrybos ir inovacijų centro vedėjas dr. Algimantas Rotmanas.

     Labai įdomiai paskaitoje „Nuo žąsies plunksnos iki 3D technologijų...“ MF Mechatronikos, robotikos ir skaitmeninės gamybos katedros doc. dr. Igor Iljin pristatė medijų gamybą bei 3D spausdinimą. Šiuolaikinėje gamyboje vis daugiau procesų perkeliama į skaitmeninę gamybą: sparčiai auga individualizuotos gamybos poreikis, kai, naudojant trijų dimensijų (3D) vizualizaciją, produktas projektuojamas, pagaminamas ir surenkamas atsižvelgiant į individualius kiekvieno vartotojo poreikius.

      Edukaciją užbaigė susitikimas – diskusija su Mechanikos fakulteto VGTU studijų studentais bei MF SA pirmininku Pauliumi Liutika.

     Tokie susitikimai dar labiau motyvuoja mokinius domėtis technikos mokslais ir planuoti savo ateitį, nes sparčiai besivystančiai Europos ir Lietuvos pramonei jau reikalingi ne vien paskirų inžinerijos šakų specialistai, o tokie, kurie geba pažvelgti į šiuos procesus gerokai plačiau .

     Nuoširdžiai dėkojame Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mechanikos fakulteto studijų prodekanei doc. dr. Inai Tetsman bei Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro vyriausiajai specialistei Monikai Bissekerskajai už puiku šios edukacijos organizavimą.

___________________________

Įrašo autorius:
Danuta Zuzo
gimnazijos direktorė