Aktualijos

ELKIMĖS ATSAKINGAI MOKYDAMIESI NUOTOLINIU BŪDU

REKOMENDACIJOS MOKYTOJAMS IR TĖVAMS

Mokytojai ir tėvai turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į tai, kaip vaikai naudojasi įrenginiais, ką veikia nuotolinių pamokų metu. Kaip ir realiame gyvenime, taip ir virtualioje erdvėje pamokos turėtų vykti laikantis tam tikrų principų – tam skirtose platformose pamokos turėtų vykti tik uždarai mokinių grupei, neleidžiant viešų prisijungimų kitiems dalyviams bei laikantis ir „gyvai“ pamokai taikomų drausmės ir mandagaus elgesio taisyklių.

Patarimai mokytojams:

• Naudokite tik atsakingų institucijų rekomenduojamas nuotolinio mokymo platformas ir įrankius. Nacionalinės švietimo agentūros siūlomas skaitmeninių priemonių nuotoliniam mokymui sąrašas yra skelbiamas agentūros informaciniame puslapyje, skirtame nuotoliniam mokymui: http://nsa.smm.lt/nuotolinis. Atnaujinamą skaitmeninių priemonių sąrašą galite rasti menių skiltyje „Skaitmeninės priemonės“.

• Kontroliuokite, kas gali pakliūti į Jūsų „virtualią klasę“: rinkitės tokius nuotolinio mokymo įrankius bei platformas, kurie prie Jūsų „klasės“ leidžia prisijungti tik Jūsų pakviestiems ir autorizuotiems vartotojams, t. y. tik Jūsų mokiniams.

• Stebėkite, ką „virtualioje klasėje“ demonstruoja mokiniai ir, pastebėję netinkamą elgesį, atitinkamai reaguokite tokia tvarka: praneškite klasės vadovui,  klasės vadovas praneša tėvams, jeigu patyčios nesiliauja klasės vadovas praneša pagalbos mokiniui specialistams -  soc.pedagogei ir psichologei bei gimnazijos direktorei.

• Paaiškinkite vaikams, kad negalima siųsti, perduoti jokių prisijungimo prie „virtualios klasės“ nuorodų ar duomenų kitiems asmenims.

• Jeigu prisijungimas prie nuotolinio mokymo platformos ar įrankio vyksta paspaudus nuorodą, įsitikinkite, kad tai nesuklastota nuoroda, neatskleiskite savo prisijungimo duomenų prie nuotolinio mokymo platformos/priemonės pašaliniams asmenims.

 • Atkreipiame dėmesį, kad kai kurių priemonių (pavyzdžiui, „Facebook Messenger“, „Viber“, „google“ el. pašto) naudojimas priklauso nuo mokinių amžiaus. Pavyzdžiui, „Facebook“ taisyklės draudžia naudotis šiuo socialiniu tinklu bei žinučių apsikeitimo programėle „Messenger“ jaunesniems nei 13 metų asmenims. Toks pat ribojimas taikomas ir „Viber“ naudotojams. Šaltinis: www.esaugumas.lt

Patarimai tėveliams:

• Padėkite vaikams susikurti saugius slaptažodžius, priminkite, kad savo slaptažodžiais, kaip ir mokytojo atsiųstomis prisijungimo nuorodomis ar pan. duomenimis, negalima dalintis su kitais asmenimis.

• Įdiekite kompiuteryje ar kitame įrenginyje, kuriuo vaikas jungiasi prie nuotolinių pamokų, antivirusinę programą, pasirūpinkite jos atnaujinimais.

• Pasidomėkite, ką vaikas veikia nuotolinių pamokų metu (nes iššokančios „nedraugiškos“ nuorodos ar langai gali būti ir dėl kitų kompiuteryje atvertų langų ar programų, o ne dėl nuotolinio mokymosi platformos ar įrankio).

• Norėdami apsaugoti mažamečius vaikus nuo neteisėtos ir žalingos informacijos internete – įdiekite įrenginiuose, kuriais leidžiate jiems naudotis, turinio filtravimo priemones .

___________________________

Įrašo autorius:
Rima Česokienė
psichologė