Aktualijos

ĮSPŪDŽIAI IŠ PROJEKTO „STEAM I STEAM WORK“ PARTNERIŲ SUSITIKIMO TURKIJOJE, HATAY

    „STEAM iSTEAM work“ Erasmus + projektas (2020-1-RO01-KA229-079907_4) įsibėgėja. Lapkričio antrąją savaitę Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos mokytojai dalyvavo pirmame projekto partnerių susitikime Turkijoje Hatay provincijoje Antakya mieste, kur drauge su mokytojais iš Ispanijos, Rumunijos, Turkijos, Graikijos, Portugalijos aptarėme svarbiausius ir aktualiausius organizacinius projekto klausimus. Tuo pat metu mokėmės taikyti STEAM metodus savo darbe. Projekto tikslai orientuoti į XXI–ojo amžiaus keliamus iššūkius ir integraciją ugdymo procese, kuri skatina mokinių susidomėjimą gamtos mokslais ir kitomis STEAM disciplinomis.

    Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijai atstovavo pavaduotojos ugdymui E.Kiriuškinienė ir G.Šibekienė bei anglų kalbos mokytoja E.Zuzienė. Susitikimų metu vyko įvairios veiklos: vedėme STEAM pamokas, dalykiniuose susitikimuose pristatėme savo šalis, kalbėjome apie savo šalių švietimo sistemų ypatumus, diskutavome apie mokyklose įgyvendinamas STEAM strategijas. Bendravome su Karlisu Sosyal Bilimler Lisesi mokyklos mokiniais, lankėmės Antakya miesto savivaldybėje, kur mūsų projekto tikslai ir veiklos buvo pristatytos regiono švietimo skyriaus atstovams. Dalyvavome programavimo pamokoje STEAM centre, mozaikų kūrimo pamokoje bei planavome tolimesnes projekto veiklas.

   Labai smagu, kad galėjome pažinti ir Turkijos pietuose prie Asio upės netoli Sirijos sienos įsikūrusį miestą Antakya, kuriame apsistojome. Turėjome galimybę apsilankyti žymiajame Hatajaus archeologijos muziejuje, kur eksponuojamos ir vis dar restauruojamos mozaikos bei freskos, menančios II-III mūsų eros amžius. Taip pat pabuvojome mečetėje, lankėmės vienoje iš seniausių Šv.Petro bažnyčių oloje. Pabuvojome Titus Tunelyje ir Cradle urvuose. Vespasianus Titus tunelis yra senovinis vandens tunelis, pastatytas Seleukijos Pierijos miestui Antiochijos uostui I ir II amžiuje po Kristaus. Aplankėme ir Iskanderuną,  miestą nusidriekusį pietinėje Viduržiemio jūroje pakrantėje.

   Kadangi gyvenome netoli senamiesčio ir pagrindinės miesto aikštės, tai vakarus leidome pasivaikščiodami ir grožėdamiesi miesto architektūra bei ypatingu senamiesčiu. Bendrų vakarienių metu dalijomės dienos įspūdžiais, domėjomės vieni kitų kultūromis, tradicijomis ir turėjome galimybę pasimėgauti tradiciniais Turkijos patiekalais ir desertais.

    Tikimės, kad pandemija nesutrukdys, ir visi kovo mėnesį vėl susitiksime Rumunijoje, kur įvyks mokinių mainai.

    Esame labai dėkingi švietimo paramos fondui, finansuojančiam Erasmus+ programas, už suteiktas galimybes bendrauti ir bendradarbiauti, mokytis ir tobulėti, pažinti ir pamatyti.

___________________________

Emilija Zuzienė Įrašo autorius:
Emilija Zuzienė
anglų kalbos mokytoja