Aktualijos

PAMOKA SU SIGNATARU

     Kovo 11-ąją visa Lietuva minės 32-ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines. Ta proga vyksta įvairūs renginiai, susitikimai su Nepriklausomybės atkūrimo akto signatarais. Kovo 2 dieną nuo pat ryto II G klasės gimnazistai rinkosi bibliotekos skaitykloje. Laukėme svečio – Nepriklausomybės akto signataro Algirdo Kumžos. Atvykęs  signataras stengėsi papasakoti mokiniams apie įdomiausius ir svarbiausius savo  gyvenimo įvykius. Algirdas Kumža papasakojo, kaip vyko balsavimas Aukščiausioje Taryboje dėl Nepriklausomybės paskelbimo, su kokiais sunkumais teko susidurti priešinantis SSRS spaudimui, kaip žmonių minios giesmėmis ir dainomis gynė savo šalį  nuo ginkluoto sovietų kario.

    Kelerius metus signataras buvo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje.  Savo įžvalgas apie ukrainiečių tautą, jų patriotizmą ir vieningumą pavojaus akivaizdoje aprašė romane „Oranžinis romanas. Ambasadoriaus užrašai“. Pateikė ir savo požiūrį į šiandien vykstantį karą Ukrainoje, išreiškė palaikymą ir viltį, kad ukrainiečiai apgins savo tėvynę.

     Algirdas Kumža žinomas ir keliautojų tarpe, aktyviai užsiima alpinizmu, yra įkopęs į aukščiausias viršukalnes Europoje, Azijoje, Amerikoje. Prieš keletą metų savo kopimą į Himalajų kalnus aprašė knygoje „Himalajai. Vienos ekspedicijos dienoraštis.“ Signataras paaiškino mokiniams, kaip veikia žmogų tokios kelionės, kaip jos padeda atrasti ir pažinti save.

    Susitikimo pabaigoje  svečias atsakė į mokinių klausimus apie kuksando –korėjietišką kovos ir meditacijos meną, apie tai, kaip ši meditacija padeda žmogaus organizmui pačiam susidoroti su įvairiais  negalavimais. Parodė mokiniams kelis pratimus.

    Apibendrindamas  signataras sakė, kad buvo labai maloniai nustebintas mokinių dėmesio ir pasidžiaugė, jog turėjo galimybę  pirmą kartą vesti tokią aktyvią pamoką – susitikimą.

    Kad šis susitikimas patiko ir mokiniams, supratau iš jų: „Ačiū, mokytoja, už šį susitikimą“. Manau, kad tokios veiklos  padės mokiniams tapti sąmoningais ir aktyviais piliečiais.

___________________________

Įrašo autorius:
Liudmila Jurgelevičienė
istorijos mokytoja