Aktualijos

ERASMUS+ „STEAM I STEAM WORK“ PROJEKTAS ĮSIBĖGĖJA

    „Nustoję mokytis, pradedame senti“. Albertas Einšteinas.

    Kovo 21–25 dienomis keturi Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos mokiniai lydimi dviejų mokytojų dalyvavo Erasmus+ programos projekto „STEAM i Steam Work“ veiklose Rumunijos Lugoj miestelio mokykloje. Mobilume be Rumunijos ir Lietuvos mokinių dar dalyvavo Turkijos, Graikijos, Portugalijos ir Ispanijos mokiniai. Šio susitikimo tema - „Mokslo šviesuoliai“. Visos 5 dienų veiklos patiko, buvo įsimintinos ir naudingos.

    Pirmąją susitikimo dieną Lugojaus miesto savivaldybėje projekto susitikimo dalyvius pasveikino miesto mero pavaduotojas ir Liceul Tehnologic „Aurel Vaicu“ mokyklos direktorė. Vėliau stebėjome ir mokėmės rumuniškų šokių, susipažinome su mokykla. Lankėmės miesto muziejuje, kur susipažinome su Rumunijos valstiečio gyvenimu prieš daugelį metų. Po pietų aplankėme biblioteką, katedrą. Lugojaus architektūra nukelia į XII -XIII amžių. Yra išlikę daug originalių statinių bei statinių detalių.

    Antrąją Erasmus+ projekto partnerių susitikimo dieną mokiniai tarptautinėse komandose susipažino su Timišo apskrityje esančiais istoriniais objektais: Devos tvirtove, pastatyta ant ugnikalnio, ir gotikos – renesanso stiliaus Korvin pilimi. Drakulos neradome, tačiau pilis tikrai įspūdinga, bylojanti, koks eiliniam žmogui buvo negailestingas to laiko pasaulis, kokių kančių patirdavo ir kokius kankinimus tekdavo ištverti.

    Trečioji Erasmus+ „Steam i Steam Work“ projekto susitikimo diena - "Mokslo šviesuoliai" - buvo skirta namų darbams.  Kiekviena šalis pristatė savo visų laikų geriausius mokslininkus chemijos, fizikos, biologijos, informacinių technologijų ir meno srityje.

(https://www.canva.com/design/DAE6fhNaPcM/VuIoJYXoUDayIesqwh4Bnw/edit?utm_content=DAE6fhNaPcM&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton).

    Dirbdami grupėse mokiniai Canva programos pagalba sukūrė plakatus, kuriuose pristatė įžymiausius pasaulio išradimus. O atsakydami į klausimus Kahoot, pasitikrino žinias apie mokykloje išmoktus ar girdėtus įvairių šalių mokslininkus bei išradimus. Vėliau laukė irgi labai įdomi veikla - gvildenome mokslo paslaptis gamindami muilą.

    Ketvirtąją Erasmus+ projekto partnerių susitikimo dieną vykome į Timisoaros miete prie Timišoaros universiteto esantį fizikos centrą. Mokiniai, kuriuos konsultavo fizikai, dalyvavo įvairiose veiklose, bandė patys atlikti fizikos eksperimentus. Kai kurie eksperimentai buvo ypač įdomūs, atrodė,  tarsi stebuklas, tačiau mokslas gali paaiškinti visus reiškinius.

    Po pietų aplankėme istorijos ir meno muziejų, kuriame surinktos meno kūrinių kolekcijos nuo Romos laikų iki šių dienų. Timišoara - miestas Rumunijos vakaruose į pietus nuo Arado; Timişo apskrities centras garsėja plačiomis aikštėmis, išsidėsčiusiomis visame mieste.

    Erasmus + projekto "STEAM i Steam Work" partnerių susitikimas Liceul Tehnologic „Aurel Vaicu“ mokykloje Rumunijoje baigėsi tarptautine popiete. Paskutinę dieną mokiniai pristatė dar vieną namų darbą – šalies/ regiono paprotį, šokį ar dainą. Mūsų komanda pristatė rugiapjūtės papročius ir ją lydinčią dainą. Paaiškinome, kad naujas derlius simbolizavo sotų rytojų, o juoda duona ant lietuvio stalo – darnų ir stiprų, turtingą ūkį. Smagūs ir kitų šalių komandų pasirodymai. Įspūdingi ispanų, graikų šokių judesiai ir ritmai įtraukė daugelį dalyvių į šokio sūkurį. Baigiamoji Kahoot viktorina įrodė, kad per 5 vizito dienas dalyviai susidraugavo, gerai pažino Rumunijos ir kitų šalių kultūrinį, mokslinį paveldą.

    Mokiniams ši savaitė buvo įsimintina ir paliko daug įspūdžių. „Susiradau naujų draugų, pažinau Rumuniją, tapau savarankiškesnis ir atsakingesnis. Daug sužinojau apie šalių, dalyvaujančių projekte, kultūrą, pagilinau fizikos žinias”,- sakė projekto dalyviai. ,,Labai patiko pabendrauti su mokiniais iš kitų šalių, sužinoti jų pomėgius ir tradicijas. Po kelionės galiu laisviau kalbėti anglų kalba”,- mano Inesa. ,,Tokio tipo projektuose tu išbandai save, parodai, ką sugebi. Visos projekto veiklos buvo įtraukiančios ir įdomios. Pagerinau savo bendravimo anglų kalba įgūdžius. Patyriau daug nepamirštamų nuotykių ir akimirkų“,- apibendrino Evald.

    Įgytomis žiniomis ir įspūdžiais dalinamės su gimnazijos bendruomene ir nekantriai laukiame projekto tęsinio Ispanijoje  https://youtu.be/p6jH9uhNM6A.

___________________________

Emilija Zuzienė Įrašo autorius:
Emilija Zuzienė
anglų kalbos mokytoja