Aktualijos

PASAULINĖS VANDENS DIENOS MINĖJIMAS

  Kovo 22 d. minima Pasaulinė vandens diena, kurios tikslas – skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo didžiulę svarbą žmonijai bei visai  supančiai aplinkai. Vandens yra visuose gyvuosiuose organizmuose, jis būtinas gyvybei palaikyti.

  Šiais metais gimnazijoje Pasaulinė vandens diena buvo paminėta kovo 24 d. 4a klasės mokiniai kartu su biologijos mokytoja Teresa B. analizavo, kuo vanduo yra svarbus ir kodėl reikia saugoti vandens telkinius, jų neteršti. Pradinukai, stebėdami vandens lašelį pro mikroskopą, sužinojo, kad vandenyje gyvena ne tik matomi gyvūnai – žuvys, dėlės, moliuskai, bet ir maži, plika akimi nematomi organizmai.

  Laboratorijoje ketvirtokai nustatinėjo, kurios medžiagos „myli“ vandenį – yra hidrofilinės, o kurios „nemyli“ vandens – yra hidrofobinės. Mokėsi saugiai dirbti su laboratorine įrangą bei priemonėmis, mokėsi formuluoti spėjimą, analizuoti gautus rezultatus ir daryti išvadas.

  Pasak pradinukų, jie pasijuto tikrais mokslininkais – tyrėjais, ir nors dirbo beveik 2 val., tas laikas jiems neprailgo. Vieniems labiau patiko dirbti su mikroskopu, kitiems – laboratorijoje. Tyrinėdami vaikai nemažai sužinojo apie vandenį ir jo reikšmę žmogaus gyvenime, patyrė daug gerų emocijų . Buvo smagu!

___________________________

Įrašo autorius:
Teresa Beržanska
biologijos mokytoja