Aktualijos

“STEAM I STEAM WORK” ERASMUS+ PROJEKTO VEIKLOS PORTUGALIJOJE

      Pavasariui įpusėjus, Šalčininkų r. Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos penki mokinai ir dvi mokytojos kovo 21- 26 dienomis  dalyvavo Erasmus+ projekto mainuose Portugalijoje Paredes de Coura miesto profesinėje Alto Minho Interior mokykloje. Susitikimo tema - STEAM ir Olimpinės žaidynės, o  tikslas - dalyvaujant STEAM veiklose įsitikinti, kad mokslas ir sportas  neatsiejami. Projekte dalyvauja mokyklos iš Graikijos, Ispanijos, Rumunijos, Portugalijos, Turkijos ir Lietuvos.

     Pirmąją susitikimo dieną visi susirinko į partnerių mokyklą Alto Minho Interior – EPRAMI. Mokykla specializuojasi dizaino, informacinių technologijų ir robotikos srityje. Studentai pristatė pačių kurtą dirbtinį intelektą – robotą, galintį atlikti užprogramuotus darbus fabrike. Vėliau  paskaitoje buvo pristatyta, kaip gimė olimpinės žaidynės ir kokia yra žmogaus raumenų veikla, kas ją programuoja. Kiekviena atvykusi mokykla pravedė po du atsivežtus STEAM veiklomis grįstus žaidimus. Šalčininkų r. Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos komanda  paruošė matematikos, chemijos, biologijos ir fizikos dalykų integruotus žaidimus. Kitomis susitikimo dienomis projekto dalyviai lankėsi STEAM centre, kur pasigamino  krepšius ir raktų pakabukus su projekto logotipu, pristatė dar vienus namų darbus – stopmotion filmukus apie pasaulio išradimus, pakeitusius pasaulio istoriją. Šalčininkų r. Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos komanda  pristatė filmuką  apie vakcinos sukūrimą https://youtu.be/TRS3yPRcF1k.

     Projekto „STEAM I STEAM WORK” dalyviai  aplankė miesto Paredes de Coura merą, kuris papasakojo miesto istoriją, paaiškino pavadinimo kilmę. Pasirodo, pavadinimas - upė tarp keturių sienų, nes miestas iš visų pusių yra apsuptas keturių kalnų. Paredes de Coura yra žinomas ir dėl čia organizuojamo kasmetinio roko festivalio.

     Projekto dalyviai aplankė ir Porto miestą, sužinojo, kuo ypatingos 30 rūšių vynuogės, augančios Doro regione, Porto apylinkėse. Visa paslaptis dirvožemyje, kuris leidžia vynuogių šaknims  skverbtis kuo gyliau. Didelį įspūdį paliko XVIII a. traukinių stotis, kurios sienos ištapytos to laikotarpio paprastų miestiečių gyvenimo akimirkomis. O vizito Porto mieste kulminacija - neapsakomo grožio katedra, kuri kažkada  tarnavo ir kaip gynybinė tvirtovė.

    Mokiniai kartu su mokytojais aplankė ir Viana do Castelo miestą, kuriame apžiūrėjo garsųjį Gil Eannes portugalų laivą. Šis laivas tarnavo kaip jūreivių ligoninė, juo plaukiojant  žvejota menkė.  Laivo viduje buvo įrengta  operacinė, išliko ir įrankiai, indai. Viena žymiausių šio miesto vietų - Santa Luzia kalnas, kuris  yra 228 metrų aukštyje virš jūros lygio, o jo  viršūnėje graži Santa Luzia bažnyčia, neobizantiečių šventykla. Nuo kalno atsiveria neįtikėtini jūros ir miesto vaizdai.

    Įdomu buvo nuvykti į Tui miestą Ispanijoje, ir einant keletą kilometrų pėsčiomis Šv. Santiago keliu, kirtus sieną tiltu per upę, grįžti į Portugaliją.

   Šalčininkų r. Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos bendruomenė aktyviai dalyvauja projektinėse veiklose. Erasmus + projektai skatina  edukacinės patirties įgijimą mokantis iš kitų šalių mokyklų, mokytojų, daugialypį kultūrų, įvairų gyvenimo būdo pažinimą, tarptautinę draugystę.

 

___________________________

Emilija Zuzienė Įrašo autorius:
Emilija Zuzienė
anglų kalbos mokytoja