Aktualijos

PAŽINTINĖ EKSKURSIJA Į VILNIAUS ADOMO MICKEVIČIAUS VAIKŲ BIBLIOTEKĄ

      Spalio 9 dieną su geriausiais bibliotekos skaitytojais nuvykome į Vilniaus Adomo Mickevičiaus vaikų biblioteką. Mus pasitiko bibliotekos darbuotoja Justina. Ji trumpai papasakojo bibliotekos istoriją ir iškart uždavė keletą įdomių klausimų. Sužinojome, kad Vaikų biblioteka yra įsikūrusi buvusiuose grafų rūmuose,  o bibliotekos rūsiuose Antrojo pasaulinio karo metais slėpėsi žmonės. Pasakojo, jog čia gyveno rašytoja Šatrijos Ragana, o vienu metu gali pabūti Trakų g. 10 ir Trakų g. 12. Sakė, kad dabar čia gyvena Adomas ir Marilė. (Skaitykloje puikuojasi graži, iškalbinga paroda.)

      Ši vaikų biblioteka įrengta kaip Žinių sodas ir pritaikyta skirtingo amžiaus vaikams bei jaunimui. Šiuo metu čia sukaupta apie 50 tūkstančių leidinių. Kiekvieną dieną Vaikų bibliotekoje apsilanko apie 230 skaitytojų. Vieni užeina pasiimti naujausių knygų, kiti atskuba prasitęsti skaitymui skirto laiko. Naujus skaitytojus privilioja jaukūs minkštasuoliai ir knygų labirintai, didžiausiame lange nuo Trakų gatvės esantis dailininko Leonardo Gutausko kūrinys – „Medis“,

      Taigi, šis pastatas mena daug istorijų, kurias gali sužinoti užsukęs į Biblioteką.

    Bibliotekininkė Justina mums parodė visus skyrius. Pabuvojome Avilyje, Obuolyne, pabraidžiojome po Vaikystės pievas, perėjome per tamsų Labirintą, kur kampe mus gąsdino šviečiantis voras, užsukome į saugyklą, kurioje saugomos seniausios knygos. Mokiniams buvo labai įdomu tai, jog iš šios bibliotekos niekas negalėtų išsinešti knygos, jos neužrašęs. Čia pat sucypsėdavo signalizacija ir užsiverdavo metaliniai „vartai“.

      Viską aprodžiusi ir papasakojusi, bibliotekininkė Justina  pasiūlė mokiniams atlikti keletą užduočių. Padalino į grupes ir įteikė kiekvienai grupei skirtingos spalvos vokus.  Vaikai turėjo pereiti Žinių sodo takais, surasti išbarstytą knygų lobį. Visi skubėjo, ieškojo savo spalvos ir greitai atliko užduotis. Kiekviena  grupelė gavo prizus – po maišelį saldumynų.

      Pabuvojome ir  skaitykloje, kur žaidėme įvairius stalo žaidimus.

      Grįžome smagiai ir turiningai praleidę laiką.