Aktualijos

EUROPOS ŽYDŲ KULTŪROS DIENA EIŠIŠKĖSE

     Europos žydų kultūros renginiai šiemet šurmuliavo įvairiuose Europos miestuose jau dvidešimtą kartą.  Parodos , koncertai, spektakliai, paskaitos, ekskursijos, žydiško maisto degustavimas ir tiesiog susitikimai su žydų bendruomenės nariais - visa ši  renginių gausa skatino pažinti tokią savitą ir vis dar paslaptingą žydų kultūrą.

     Daugelį metų Eišiškėse taikiai sugyveno žydai, lenkai, lietuviai. Deja, negailestingi karo  verpetai sugriovė šią idilę. Žydų mieste neliko. Liko tik namai, kuriuose anksčiau virė gyvenimas, klegėjo vaikai, kiekvieno penktadienio vakarais languose užsidegdavo šabo žvakės. Liko senos nuotraukos ir atsiminimai apie ,,Shtetl Eishishok“...

   Jau trečiąjį kartą Europos žydų kultūros diena buvo paminėta ir mūsų, Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijoje.  Visus, užsukusius į gimnaziją rugsėjo 6 dieną, pasitiko nuotraukų paroda ,,Shtetl Eishishok  - atspindžiai“. Gimnazistai Rokas, Tomaš ir Inesa savo nuotraukose užfiksavo Eišiškėse išlikusius žydų namus ir, deja, kai kurių jų nykimą.

     Eišiškių bendruomenę kvietėme ir į gimnazijos aktų salę, kur  pranešimą apie žydų kultūrą ir  nedidelio žydiško miestelio  kasdieninį gyvenimą pristatė projekto vadovė Jadvyga Sinkevič.

     Vėliau vyko kitos veiklos Europos žydų kultūros dienai paminėti.   Mokiniai aktyviai dalyvavo orientaciniame žaidime: reikėjo pagal tam tikras nuorodas ir  senas nuotraukas surasti žydų nekilnojamo paveldo objektus Eišiškių mieste. Neviskas sekėsi lengvai, neapsieita be ginčų, nes kai kurie objektai tikrai yra sunkiai atpažįstami, bet galiausiai visos klasės užduotis atliko.

     Labai džiaugiamės, kad į svečius atvyko Šalčininkų r. Dieveniškių TVM komanda. Šios mokyklos direktorė Ilona Šedienė papasakojo apie žydišką virtuvę, o virėjo ir konditerio PM mokiniai ir mokytojai pamokė gaminti šakšuką (kiaušinienę su daržovių padažų), siūlė ragauti  tradicinių žydiškų riestainių beigelių. Smagu buvo gaminti, o dar smagiau ragauti.

___________________________

Įrašo autorius:
Jadvyga Sinkevič
Muzikos ir dailės mokytoja