Aktualijos

PROJEKTAS „GRAŽI TA MŪSŲ LIETUVA“

     Džiaugiamės, jog galėjome dalyvauti gražiame Tautinių mažumų departamento prie LR vyriausybės remiamame  kultūros projekte, skatinančiame tautinių mažumų kultūrų plėtotę „Graži ta mūsų Lietuva“, kuris ugdo moksleivių kultūrinį ir pilietinį aktyvumą. Projektą organizavo Vilniaus Sofijos Kovalevskajos progimnazija, kuratorė – progimnazijos neformaliojo ugdymo vyresnioji mokytoja Valentina Kislauskienė. Šiame projekte dalyvavo ir mūsų žemiečiai – Šalčininkų r. Butrimonių Anos Krepštul gimnazija. Taigi, iš kiekvienos mokyklos dalyvavo po 15 6-7 kl. moksleivių. Projekto tikslas – stiprinti tarpkultūrinį bendradarbiavimą bei dialogą su Pietryčių Lietuvos mokyklomis ir ugdyti moksleivių kultūrinį ir pilietinį aktyvumą – manome, buvo pasiektas.

    Buvo organizuota daug įvairių veiklų, skirtų tam, kad susipažintume su Pietryčių Lietuvos mokyklų  tradicijomis, papročiais ir kultūra. Bendradarbiaudami  pažinome vieni kitus, turėjome galimybę dalyvauti bendrose veiklose.

   Projektas tęsėsi apie pusę metų, kai kurios veiklos buvo organizuotos nuotoliniu būdu. Balandžio mėnesį paruošėme pristatymą apie mūsų gimnaziją „Mūsų gimnazijos istorija“, kuriame papasakojome apie save. Esame kūrybingi ir aktyvūs, norime, kad apie mūsų lietuvišką gimnaziją Pietryčių Lietuvoje žinotų visa Lietuva. Puoselėjame lietuviškas tradicijas ir papročius, augame laisvais ir laimingais žmonėmis. Esame draugiški ir tikimės savo gimnazijoje sulaukti naujų draugų, su kuriais susipažinome projekto metu.

   Birželio mėnesį dalyvavome konferencijoje „Švari ta mūsų Lietuva“. Paruošėme gražų pristatymą, kuriame papasakojome, kaip Eišiškių  gyventojai rūpinasi savo mažo miestelio aplinka bei švara, todėl rūšiuoja šiukšles į įvairius joms skirtus konteinerius. Pasakojome apie mūsų mieste esantį atliekų tvarkymo centrą, stotelę „Dėk‘ui“, vandens tiekimo ir nuotekų valyklą.

   Rugsėjo mėnesį dalyvavome dar vienoje konferencijoje „Gražiausios mano krašto vietovės nuotraukose“. Šiai konferencijai ruošėmės visą vasarą. Projekto dalyviai, atostogaudami įvairiose mūsų krašto vietovėse, jas fotografavo, o vėliau iš tų nuotraukų sukūrėme gražų pristatymą. Įsitikinome dar kartą – graži ta mūsų Lietuva !

  Deja, negalėjome dalyvauti išvykose į Šalčininkų r. Anos Krepštul gimnaziją ir Pavlovo resubliką – tuo metu kai kurių klasių mokiniai buvo izoliacijoje.

    Spalio mėnesį vėl susitikome: vykome į Vilnių ir dalyvavome ekskursijoje “Kultūrų atspindžiai Vilniaus senamiestyje”. Aplankėme daug istorinių vietų, kopėme į Gedimino pilies kalną bei Trijų kryžių kalną. Oras buvo tiesiog nuostabus, todėl laiką praleidome puikiai. Mokiniai dar artimiau susipažino, pabuvo kartu.

     Spalio 21 dieną įvyko šio projekto baigiamasis renginys. Jame dalyvavo visos trys mokyklos. Mūsų gimnazijos 7b kl. Mokinė Gabrielė skaitė gražų eilėraštį “Žmogaus teisės”, kiti buvo paruošę žaidimus, šokius, dainas. Visi puikiai praleidome laiką bendraudami, būdami kartu. Gavome daug dovanų!

Buvo smagu visiems patirti daug gražių įspūdžių.

Gimnazijos logopedė                                Olga Kaziukevičienė

 

___________________________

Įrašo autorius:
Birutė Lukaševičienė
lietuvių kalbos mokytoja