Aktualijos

„LITUANIKOS“ SKRYDIS

    Šių metų liepos 15 dieną visa Lietuva ir Pasaulio lietuvių bendruomenė minės „Lituanikos“ skrydžio per Atlantą 90-ąsias metines. Steponas Darius ir Stasys Girėnas savo skrydžiu siekė garsinti Lietuvą, ugdyti jaunimą drąsiai ir pasiaukojamai šlovinti tėvynę, savo skrydžiu rodė pavyzdį, kaip tai reikia daryti.

    Šią datą paminėjome ir mes. Birželio 7 dieną gimnazijos aktų salėje rinkosi 5-8 klasių mokiniai. Susiskirstę į „spalvotas“  komandas,  dalyvavo  viktorinoje, taikliai mėtė kamuolį į krepšį, nuspalvino ir suklijavo „Lituanikos“ modelį. Pirmiausiai visi žiūrėjome  dokumentinį filmą „Lituanikos“ skrydis, aptarėme  medžiagą demonstruotą skaidrėse. Viktorinoje geriausiai sekėsi „raudonųjų“ komandai, jie surinko 9 taškus iš 10.

    Prisiminėme ir tai, kad vienas iš lakūnų – Steponas Darius – buvo sporto aistruolis. Jis išmokė jaunimą žaisti futbolą, ledo ritulį, paskelbė beisbolo ir krepšinio žaidimo taisykles. Šiandien krepšinis Lietuvoje – populiariausia sporto šaka, lyg antroji religija, o tarpukariu vaikinai vadino krepšinį „bobų zabova“. S. Darius pats subūrė komandą, organizavo varžybas, taip propaguodamas naująją sporto šaką.

    Renginio metu pažiūrėjome dokumentinį filmą apie krepšinio pradžią Lietuvoje. Vėliau - metimų į krepšį varžybos. Norintys  mokiniai sporto salėje, vadovaujami kūno kultūros mokytojo Ivano Sankovskij, mėtė kamuolį. Deja, bet jaudulys, noras laimėti tik trukdė taikliai mesti į krepšį. Tikslą pasiekė – įmetė po vieną kartą – „geltonieji“ ir „sidabriniai“.

    Po šios rungties grįžome į aktų salę, kur laukė trečia užduotis. Dailės ir muzikos mokytoja Jadvyga Sinkevič paruošė popierines „Lituanikos“ detales, kurias reikėjo iškirpti, nuspalvinti ir pagal instrukciją suklijuoti. Visi kibo į darbą. Šį kartą sėkmė lydėjo „mėlynuosius“. Jų modelis buvo gražiausias ir beveik užbaigtas.

    Renginio pabaigoje suskaičiavome visus taškus. Daugiausiai taškų -14- surinko „raudonieji“. Jie ir tapo nugalėtojais. Jiems buvo įteiktas saldus prizas.

  Džiugu, kad dauguma mokinių susidomėję žiūrėjo filmuotą medžiagą, įsidėmėjo drąsių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno biografijas. Tikiuosi, kad lakūnų pavyzdys ugdys meilę tėvynei, pilietiškumą, norą savo darbais garsinti Lietuvą.

___________________________

Įrašo autorius:
Liudmila Jurgelevičienė
istorijos mokytoja