Aktualijos

EUROPOS KALBŲ DIENA

Europos kalbų diena pradėta švęsti Europos Tarybos iniciatyva nuo 2001 metų (Europos kalbų metų). Europos kalbų diena yra švenčiama kasmet rugsėjo 26 d. Europos kalbų dienos tikslas – paskatinti kalbų mokymąsi visose Europos šalyse.
Mūsų gimnazija apsiniaukusią rugsėjo 26 dieną mokinius, jų tėvelius, mokytojus, darbuotojus, svečius pasitiko ant pagrindinio gimnazijos įėjimo durų dvidešimčia Europos kalbų parašytu pasisveikinimu „Labas“. Buvo paruoštas stendas - simbolinė begalinė jūra „Kodėl reikia mokytis užsienio kalbų“, kurioje „plaukiojo“ žuvytės su mokinių atsakymais į šį klausimą. Visą savaitę užsienio kalbų mokytojai su savo mokiniais diskutavo apie įvairias kalbas, o vėliau savo mintis ir išvadas parašė ant žuvyčių , kurios gali „plaukioti“ plačioje jūroje ir pranešti visiems mūsų idėjas. Mintis vokiečių, anglų, rusų kalbomis užrašė mokiniai nuo antros pradinės iki ketvirtos gimnazijos klasės.
Visą Europos kalbų dieną mokiniai turėjo galimybę „pabuvoti“ vienoje iš Europos šalių, nes daugelio kabinetų duris puošė Europos šalių atributika. Klasių valandėlių metu klasių vadovai su auklėtiniais paruošė puikius plakatus, kuriuose daug informacijos apie kiekvieną šalį, jos kalbą. Su mokiniais juokavome, kad jie per vieną dieną pabuvojo net penkiose šešiose valstybėse, turėjo galimybę įtvirtinti žinias apie šalis (vėliava, gyventojų skaičius, plotas) bei sužinoti ir naujų dalykų, pavyzdžiui, įžymiausius rašytojus, dainininkus, prisiminti kino, animacinių filmų veikėjus. Šią dieną pertraukų metu fojė prie užsienio kalbų kabinetų skambėjo įvairių šalių muzika. Čia tikrai netilo šurmulys, būriavosi aukštesniųjų ir pradinių klasių mokiniai, nustebinti nekasdieninės aplinkos.
Europos kalbų dienai ruošėsi visa gimnazijos bendruomenė, tačiau aktyviausi pagalbininkai ir organizatoriai buvo 8a klasės mokiniai.
Rugsėjo 26 – ąją, minėdami turtingos Europos kalbų įvairovės dieną, daugelis prisimena Antuano de Sent Egziuperi žodžius, kad kalba dažnai tampa nesusipratimų šaltiniu. Tačiau visi kartu mes galime užtikrinti, kad užuot kėlusios nesusipratimus, kalbos gali tapti kultūrinio bendravimo ir abipusio supratimo raktu.

Emilija Zuzienė, anglų kalbos mokytoja

{kalbu_diena}