Aktualijos

ATOSTOGAUJU MOKYDAMASIS

   Poilsis - augimo laikas ( italų dvasininkas Don Luigi Trapelli)

  Mūsų gimnazijos bendruomenė  jau antrus metus vykdo Erasmus+ projektą „STEAM is Steam work“. Šio projekto komanda (8, I-IIIG klasių mokiniai, mokytojos Teresa ir Emilija) norėdama praturtinti vasaros atostogas, birželio 28d. išsiruošė į Alytaus kolegijoje esantį STEM centrą dalyvauti netradicinėse pamokose. Iš visų siūlomų - chemijos, biologijos, fizikos, technologijų ir robotikos užsiėmimų  pasirinkome IT klasėje vedamą robotiką: „Robotų programavimas: matematinė navigacija labirinte“. Mokiniai užsėmimo metu išbandė inžinerinius  robotikos  konstruktorius, aptarė jų veikimo principus ir galimybes. Šio praktinio užsiėmimo tikslas - konstruoti robotą nuo pradžios „Detalė + Detalė = Robotas“ ir jį užprogramuoti taip , kad atliktų tam tikrus veiksmus. Taigi, susipažinome su pagrindiniais mechanikos principais bei energijos, greičio, galios sąvokomis. O robotikos konstruktoriai  paskatino mokinius konstruojant, programuojant ir eksperimentuojant pritaikyti tiksliųjų mokslų žinias. Užsiėmimo metu vadovė Edita, taikydama mokymosi žaidžiant metodiką, skatino vaikus mąstyti kūrybiškai, kritiškai vertinti situacijas, lavinti atmintį, loginį mąstymą, žadino motyvaciją kurti, organizuodama robotų kovas siekė, kad visi patirtų atradimo džiaugsmą. Juk su Lego detalėmis viskas įmanoma! Bendradarbiavimas ir darbas komandoje konstravimo procese labai svarbu, nes pritaikomi ir tuo pat metu lavinami problemų sprendimo, komunikavimo įgūdžiai. Juk liejasi įvairios emocijos ir idėjos tampa veikiančiu mechanizmu, kurį sukuria patys mokiniai.

   Mūsų projektas apima inžinerijos (fizikos), gamtos mokslų, informacinių technologijų ir meno sritis, todėl kelionės pradžioje ir pabaigoje aplankėme inžinerine prasme svarbius objektus Lietuvoje: Baltosios Rožės tiltą ir Merkinės apžvalgos bokštą. Baltosios Rožės tiltas - 2013–2015 m. pastatytas pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas Alytuje per Nemuną, jungiantis Pirmąjį Alytų ir senamiesčio kurortinę dalį su Alytaus piliakalniu, stūksančiu priešingoje upės pusėje. Aukščiausias Lietuvoje pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas yra 38,10 m aukščio nuo vidutinio vandens lygio, jo ilgis – 240,53 m, plotis – 6,71 m. Perėję pėsčiųjų tiltą, pakeliui link STEM centro nepatingėjome įkopti į Alytaus piliakalnį, dar vadinamą Vienuolyno, Joninių, Švento Jono kalnu.

   Merkinės apžvalgos bokštas – vienas aukščiausių apžvalgos bokštų Lietuvoje. Aukštis – 26 metrai. Nuo apžvalgos bokšto viršuje esančios apžvalgos aikštelės atsiveria Nemuno kraštovaizdžio draustinis, Nemuno ir Merkio santaka, Pastraujo sala, Merkinės tiltas bei Merkinės miestelis.

    Italų dvasininkas Don Luigi Trapelli tikrai buvo teisus: poilsiaujant ne tik galima bendrauti ir džiaugtis vasarišku oru, bet tikrai galima atrasti, pažinti, išmokti naujų dalykų, sutikti įdomių ir kūrybingų asmenybių, turiningai bei prasmingai praleisti laiką.

___________________________

Emilija Zuzienė Įrašo autorius:
Emilija Zuzienė
anglų kalbos mokytoja