Aktualijos

VIEŠNAGĖ TROLIŲ MUMIŲ ŠALYJE

      Vasario 5-9 dienomis trečiame pagal dydį Suomijos mieste Tamperėje vyko antras Nordplusjunior projekto „Jauskis geriau – mokykis geriau“ (Feelbetter – learn – better“ ) mokinių ir mokytojų iš Estijos, Latvijos, Suomijos, Švedijos  susitikimas. Lietuvai atstovavo 5 Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijai  mokiniai: Monika Eidukonytė, Patricija Miliun, Nortas Barutis, Evelina Veliučkevič, 8 klasės mokiniai ir  Inesa Steckevič, 7 kl. mokinė bei du mokytojai: Emilija Zuzienė ir Darjuš Belopetrovič. Praleidome aktyvią penkių dienų savaitę, kurios įspūdžiai ilgam liks mūsų atmintyje.

      Pirmadienio rytas prasidėjo suomiškoje pamokoje. Stebėjome, kuo skiriasi  Suomijos mokinių pamoka nuo mūsų. Vėliau žiūrėjome  cirko klasės pasirodymą. Galėjome nemažai  pasimokyti iš to, ką matėme, t.y. sustoti į nedideles piramides, atlikti įvairius lengvus akrobatikos pratimus ir t.t. Apžiūrėjome mokyklą, kurioje mokosi virš 900 mokinių. Gaminome ir  tradicinius suomių keksiukus - Runebergo keksiukus, skirtus Suomių himno autoriui. O smagiausia dalis – keksiukų  ragavimas su arbata. Kiek pailsėję, kiekvienas su šeima, kurioje gyvenome, važiavome žvalgytis po miestą, aplankyti įvairias įdomias miesto vietas.

     Nuostabių antradienio rytą gerai išsimiegoję ir atėję į mokyklą mes pristatėme garsiausius Lietuvos sportininkus, pažaidėme žaidimą apie juos. Regis, visiems patiko. Vėliau su naujais draugais pramogavome -  čiuožinėjome  nuo kalniuko rogutėmis. Buvo labai linksma. Žaisdami “Kahoot” pasitikrinome, ar atidžiai klausėmės kitų mokinių jų šalies žymių sportininkų pristatymų. Mums gana gerai sekėsi, Patricija užėmė antrą vietą. Šios dienos kulminacija -  apsilankymas Suomiškoje saunoje. Čia karštis siekė +110 laipsnių, o vanduo eketėje -+1.

     Trečiadienis prasidėjo čiuožimu pačiūžomis. Dvi čiuožimo mokyklos mokinės mus mokė čiuožimo elementų. Kai kuriems vaikams sekėsi geriau, kitiems prasčiau, bet visi stengėsi ir visiems buvo įdomu. Vėliau ėjome į pradinę mokyklą, kur klausėmės paskaitos apie mokymosi procesą Suomijoje. Dieną užbaigėme ekskursija į muziejų centrą „Vapriiki“. Ten galima pamatyti Terakotos armijos ir pirmųjų Kinijos imperatorių lobius, Gamtos istorijos muziejų, Žaislų muziejaus ekspoziciją, o Inovacijų muziejus atskleidė Tamperės progreso istoriją. Turėjome galimybę  aplankyti Ledo ritulio muziejų, Batų muziejų.

      Kita diena prasidėjo žiemos Olimpinėmis žaidynėmis, kuriose užėmėme antrąją vietą. Tarptautiniame vakarėlyje dainavome ir šokome kitų šalių dainas ir šokius. Kiekviena šalis pristatė stendą “Kuo mano šalis yra garsi“. 

      Savaitė pralėkė kaip vėjas, ir penktadienio rytą gana liūdnokai turėjome atsisveikinti su naujais draugais ir „globėjais“. Traukiniu vykome į Helsinki (Suomijos sostinę). Pamatėme daug įdomaus: Prezidentūrą, parlamentą, katedrą, jūrų uostą ir kitas įžymias vietas.

      Visos šio projekto veiklos -  puiki patirtis ir anglų kalbos kalbėjimo įgūdžių lavinimas. O liaudies išmintis byloja tikrą tiesą : „Ką akys pamatys, atmintis niekada nepamirš“. 

___________________________

Emilija Zuzienė Įrašo autorius:
Emilija Zuzienė
anglų kalbos mokytoja